Biotehnički fakultet, u saradnji sa Ministarstvom za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona, povodom 5.juna, svjetskog dana zaštite okoliša, najavljuje 8. međunarodnu naučno – stručnu konferenciju, koja će se održati od 5. do 7. juna u Bihaću.

Biotehnički fakultet, u saradnji sa Ministarstvom za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona, povodom 5.juna, svjetskog dana zaštite okoliša, najavljuje 8. međunarodnu naučno – stručnu konferenciju, koja će se održati od 5. do 7. juna u Bihaću

Ovaj događaj će okupiti visoke političke činovnike i predstavnike, cijenjene članove akademske zajednice, nevladin sektor i aktiviste, te zainteresirane građane Unsko-sanskog kantona kako bi razgovarali o kritičnim ekološkim pitanjima i žarućoj temi Trgovske gore.

Konferencija će sadržavati niz akademskih prezentacija i diskusija, s primarnim fokusom na zaštitu okoliša, održivost i inovativna biotehnička rješenja. Istraživači i stručnjaci iz različitih oblasti predstavit će svoja najnovija otkrića, podstičući razmjenu znanja i ideja usmjerenih na rješavanje nekih od najhitnijih ekoloških izazova našeg vremena. Teme ovogodišnje konferencije su zaštita ekosistema, okoliš, hrana i zdravlje, održiva animalna i biljna proizvodnja, upravljanje šumama, upravljanje otpadom, energetska efikasnosti i obnovljivi izvori energije, pravno – ekonomska regulativa u zaštiti okoliša, te Trgovska gora, kao fokusna tačka prvog dana konferencije. Ova konferencija prati i ovogodišnju generalnu temu i kampanju za Svjetski dan okoliša „Naša zemlja. Naša budućnost. Mi smo #GenerationRestoration.”

Prvi dan konferencije bit će posvećen rješavanju spornog pitanja odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, u blizini granice Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Ove sesije će imaju za cilj da istaknu potencijalne uticaje ovog projekta na životnu sredinu i zdravlje. Govornici i panel diskusije će se baviti problematikom lokacije Trgovske gore, te odlaganjem opasnog otpada u blizini toka rijeke Une, naseljenih područja i osjetljivih ekosistema.

Potencijalno uspostavljanje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori predstavlja ozbiljnu prijetnju ekološkom integritetu i javnom zdravlju našeg regiona. Ova konferencija će pružiti ključnu platformu za podizanje svijesti i ujedinjavanje napora da se spriječi takav razvoj događaja.

Vlada Unsko-sanskog kantona je pokrovitelj i suorganizator ove konferencije, ističući svoju posvećenost zaštiti životne sredine i održivom razvoju. Ministarstvo, kroz različite aktivnosti, ali i kroz ovu konferenciju naglašava vladine inicijative i politike usmjerene na očuvanje naših prirodnih resursa i promoviranje zelenih inovacija. Pozivaju se svi članovi akademske zajednice, zagovornici zaštite okoliša, kreatori politika i građani Unsko-sanskog kantona da učestvuju u ovom značajnom događaju.

Pojedinačni angažman, kao angažman zajednice je doprinos od vitalnog značaja, za održivost i zdravu budućnost ove regije.

Izvor: Cazin.net