Koliko ćemo biti sretni ili nesretni, najviše zavisi od nas samih i naših shvatanja. Evo nekoliko ključnih savjeta kako postići sreću:

  1. Pomirite se s prošlošću – ne dopustite da vam uznemirava sadašnjost.
  2. Ne brinite o mišljenjima drugih ljudi – to nije vaša stvar.
  3. Dajte vremenu šansu – vrijeme liječi gotovo sve.
  4. Ne uspoređujte svoj život s drugima i ne osuđujte ih – ne znate kroz što su prošli.
  5. Prestanite previše razmišljati – normalno je ne znati sve odgovore, oni će doći kad se najmanje nadate.
  6. Vaša sreća je vaša odgovornost – niko drugi nije zadužen za nju.
  7. Nasmijte se – nisu svi problemi na svijetu vaši.

Pozitivno razmišljanje je presudno za srećan, ispunjen život. Potrebno je pronaći perspektivu iz koje se vidi pozitivan smisao svakog iskustva – to je vještina koja se može naučiti. Odmah počnite tražiti dobru stranu u sebi, drugima i svakodnevnim događajima.

U stresnim situacijama, postavite sebi tri pitanja: Zašto je ta situacija važna? Šta je najveći problem? Šta vi možete učiniti da preokrenete situaciju u svoju korist?

Postizanje sreće je životni projekat, a istinski lični sklad i harmonija zahtijevaju predan i dugotrajan rad na sebi. Sreća nije nešto što se čeka godinama, ona se krije u svakom trenutku koji proživljavamo. Bićemo u stanju da od života dobijemo ono najbolje samo ako smo sposobni da to isto izvučemo iz malih, običnih stvari.

Živite punim plućima u sadašnjem vremenu kako biste stekli kolekciju lijepih uspomena. Usmjerenost na ovdje i sada rasterećuje anksioznosti, stres i tugu.

Čovjek nezadovoljan sobom, po pravilu, nezadovoljan je i svojim životom. Da biste bili srećni, morate naučiti da volite i cijenite sebe. Da biste pobijedili komplekse i promijenili lošu sliku o sebi, uradite sljedeće:

  1. Sami ili uz pomoć stručnjaka pronađite uzrok negativnog doživljaja sebe.
  2. Utvrdite ima li realnog osnova za loš osjećaj. Ako ima, počnite mijenjati ono što vam smeta.

Ove smjernice mogu vam pomoći na putu ka postizanju trajne sreće i životne harmonije.