Vozilo bez klima uređaja danas je nezamislivo. U razdoblju vrućina i visokih temperatura klima postaje najvažniji uređaj u automobilu, a ukoliko se ne održava redovito i pravilno mogu se dogoditi kvarovi i nepredviđeni troškovi.

Akcijska ponuda samo do 20.6.

Redovito servisiranje klima uređaja produžuje vijek trajanja, smanjuje potrošnju goriva i poboljšava kvalitetu zraka u vozilu. Iskoristite akcijsku ponudu za dezinfekciju i punjenje klima uređaja koja traje do 20.6. u Unitrade centrima i osigurajte ugodnu vožnju tijekom cijelog ljeta.

Iz ponude izdvajamo:

Preporuka za servisiranje i održavanje klima uređaja

Svaki klima uređaj gubi godišnje oko 10% rashladnog sredstva (plina) čime kapacitet hlađenja može biti značajno smanjen. Redovitim održavanjem produžujete vijek trajanja jer zbog manjka rashladnog sredstva može doći i do kvarova u sustavu.

Prilikom servisa plin se izvlači iz sustava te se iz njega odstranjuje nečistoća i vlaga. Sustav se vakumira kako bi se uklonila vlaga iz sustava i ponovno puni recikliranim i pročišćenim plinom te nadopunjuje novim po potrebi.

Važan savjet: kako bi klimatizacijski uređaj dulje trajao, isključite klimu nekoliko minuta prije dolaska na odredište kako se kondenzirana vlaga ne bi zadržavala u ventilacijskom sustavu.

Koji plin ide u moje auto?

Stariji automobili u klimatizacijskim sustavima koriste plin s oznakom R134a koji je jeftiniji. U novije automobile, s primjenom novih standarda, postupno se uvodi nova vrsta plina R1234YF. Proizvođači vozila su ga obavezni koristiti od početka 2017. godine.

Informaciju o plinu koji se koristi u vozilu možete pronaći na naljepnici ispod poklopca motora ili se javiti u najbliži Unitrade centar gdje ćete dobiti potrebne informacije. Također, u našim servisima možete uraditi servis auto klima bilo s plinom R134 ili s novim plinom R1234YF.

Dezinfekcija ozonom kao učinkovito sredstvo za borbu protiv bakterija, gljivica i plijesni

Usluga dezinfekcije vozila ozonom pruža potpunu sigurnost i čistoću unutrašnjosti vozila jer je ozon snažan oksidacijski agens koji uklanja gljivice, bakterije, viruse, spora, alergene, plijesan, a samim time i neugodan miris. Čišćenje ozonom stvara svježu i zdravu okolinu za vas i vaše putnike, te je posebno preporučljivo za vozače koji imaju djecu ili osobe s osjetljivim dišnim sustavom.

Rad klima uređaja stvara vlagu u klimatizacijskom i ventilacijskom sustavu što ga čini idealnim tlom za razmnožavanje svih vrsta patogena. Iz ovoga razloga se preporučuje dezinfekcija klima uređaja jednom godišnje. Posebnost ozona je što, osim što uspješno čisti ventilaciju cijelog automobila, nepristupačna mjesta i cijelu kabinu vozila, prodire i u pore materijala u automobilu.

Važna napomena: prije samog tretmana potrebno je grubo očistiti unutrašnjost automobila, ukloniti mirisne boriće ili slične osvježivače, te izvaditi sve nepotrebne stvari.

Izmjena filtera kabine kao preporuka za osobe koje imaju problem s alergijom


Alergije mogu biti vrlo neugodne, pogotovo tijekom vožnje kada ste izloženi peludi i drugim alergenima. Preporuka je da se jednom godišnje zamijeni filter kabine s visokokvalitetnim filterom (u Unitrade servisima se ugrađuju Bosch filteri kabine) što je učinkovit način da se smanji izloženost alergenima u vozilu, zadrži pelud, prašinu i ostale čestice, pružajući svjež i čist zrak dok putujete. Ova preporuka je posebno važna za osobe koje imaju problema s alergijama ili respiratornim tegobama.

Koji su znakovi da klima treba popravak?

Sustav se najčešće sastoji od kompresora plina, unutrašnjeg i vanjskog hladnjaka s isušivačem te razvodnih crijeva. Najčešći mogući kvarovi klima uređaja u vozilu su:

  • hladi manjim intenzitetom. U tom slučaju najčešće je potrebno samo nadopuniti plin koji se koristi za hlađenje
  • Plin se redovito troši (oko 10% godišnje), ali ako se primijeti da se troši prebrzo radi se o curenju plina na nekoj od cijevi ili kondenzatora.
  • Druga najčešća stavka koja je podložna kvarovima je hladnjak klime. Nalazi se odmah iza prednjeg odbojnika pa je prvi na udaru nečistoća iz zraka i s ceste: mušica, kamenčića, prašine i prljavštine, ali i kemijskih spojeva poput katrana, masti.
  • najzahtjevnija i najskuplja komponenta koja se može pokvariti je kompresor klime, a što ćete prepoznati po čudnom zvuku. Može stradati pri pucanju remena klime ili se pokvariti zbog starosti i dotrajalosti.

U našim servisima možete provjeriti sve komponente, te izvršiti potrebne popravke kako bi osigurali da klima radi ispravno i učinkovito.

Za više informacija posjetite Unitrade Bihać:

Unitrade d.o.o. podružnica Bihać,

Plješevička 57 – Kamenica (kraj Hifa Petrol)

ili kontaktirajte poslovnicu:

Telefon: 037/388-800

Email: bihac@unitrade.ba