Legendadna rok grupa “Bijelo dugme” u subotu se ponovo okupila povodom koncerta kojim su zatvorili manifestaciju “Balkan Music Festival” na Jahorini. Članovi nekadašnjeg jugoslovenskog sastava, koji je obilježio jedno doba u historiji muzike, na planinu su stigli razdvojeno, a spojili su se nekoliko sati pred spektakl.

Ekipa „Nove“ prisustvovala je tonskoj probi, gdje su Goran Bregović i Alen Islamović uvježbavali repertoar, a Mladen Vojičić Tifa pojavio se pred kraj. Pošto je Brega bio zauzet oko posla sa toncima, ekipa “Nove” iskoristila je priliku da popriča sa Alenom Islamovićem koji je bio veoma raspoložen za razgovor. Osvrnuo se i na stara dobra vremena. Doduše, ipak nije sve tako bajno kao što izgleda jer je, po prvi put, otkrio da je njegova najveća sreća bila kada je izašao iz grupe i započeo samostalnu karijeru.

Bijelo dugme opet se okupilo povodom koncerta na Jahorini. Ako vratite vrijeme unazad, možete li da izbrojite sve koncerte koje ste održali zajedno?

– Zaista ima puno. Moja karijera sigurno preko 3.000 do 4.000 koncerata.

I Vi ste sigurno imali dane kada Vam nije bilo do života, pa ste morali da stanete na binu i pjevate. Kako ste uspjevali da sakrijete neko Vaše nezadovoljstvo, a da publika to ne primijeti?

– E pa tu treba biti veliki profesionalac. Ta publika ništa nije kriva ako ti nešto izađeš ljut na binu i režiš na njih. To nije u duhu mog profesionalizma. Ja sam tako nasađen i za sebe ne mogu da kažem ni da sam zvijezda, niti najbolji pjevač. Rekao bih za sebe da sam odličan zabavljač. (Freddie) Mercury je to znao reći za sebe jer on je bio zabavljač.

Ali kad Alen Islamović pusti glas svi znaju da je to Alen Islamović koji je specifičan i nije ničija kopija.

– To je umjeće i mogućnost koja je meni bila pružena da ja svoj glas nametnem od 1982. godine, a danas je 2021. godina.

Da li bi ste pristali na to da se snimi film o Bijelom dugmetu?

– Pa ša ja znam… Snimana su dva, tri filma. Bilo je nekih dokumentaraca, ali svi lažu. Vi ne znate ko više laže. Ja sam ih pogledao. Pokušavao sam ispričati neku istinu koju sam doživeo sa pokojnim Ipetom, a onda oni svi nešto lažu. Ono što je meni Ipe pričao kakva je bila situacija između poslovnih putovanja i drugi stvari, onda ja saznam da se tu ne zna ko više laže. Iskreno da kažem, ne bih čak ni učestvovao u tom filmu (smijeh).

Da možete vratiti vrijeme, da li bi ste nešto promijenili?

– Ne bih. Što se mene tiče ništa ne bih mijenjao. Sve odluke što sam donosio, donio sam ih sam. Niko na mene nije pravio pritisak. Jedino je to mogla moja supruga koja je jedna jedina i koja je sa mnom od 1980. godine. Sve ostalo sam radio sam, izlazio i odlazio iz bendova, radio poslove koje sam radio. U suštini, najsretniji sam bio kada sam počeo da radim sam i radio sam onoliko koliko je trebalo i koliko sam želio. Birao sam sebi društvo koje mi je odgovaralo. Jedna od najljepših stvari mi je vođenje sopstvene karijere.

Opširnije na portalu Nova.rs.