Visoke zvanice Martin Pammer, ambasador Republike Austrije u našoj zemlji, Ivan del Vechio, ambasador Hrvatske, Tomaš Szunyog i Jan Pšenica,  ambasadori Ćeške i Slovačke u BiH imali su priliku da zajedno obiđu Štrbački buk i Martin Brod, lokalitete koje je Državna komisija za suradnju sa UNESCO-om predložila na Listu zaštićene prirodne baštine ove svjetske organizacije. Pored domaćina direktora NP „Una“Amarilda Mulića društvo su im pravili gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević i Predrag Praštalo, predsjednik Evropskog pokreta u BiH.

Ambasadori su bili oduševljeni prizorima na Štrbačkom buku,a posebno je time bio zadovoljan direktor NP-a. – Kada smo dolazili ovamo bilo je i malo skepse, ali susret sa Šttrbačkim bukom promijenio je sve. Na licima uglednih gostiju pročitao sam istinsko  zadovoljstvo  i zanimanje za prirodne ljepote NP-a-  rekao nam je Amarildo Mulić. Gradonačelnik Cazina takođe je   u superlativima  opisao Štrbački buk, sretan što je upriličena posjeta NP „Una“.

“Prvi put sam na Štrbačkom buku i ovo je za mene fantazija, nešto savršeno  od prirode  i uopće  ne sumnjam da će  ovaj lokalitet kao i martinbrodski slapovi  vrlo brzo ući u zaštitiu kao prirodna baština pod zaštitom UNESCO-a. Cijel toki Une to zaslužuje,a ako ćemo pravo, i Unsko-sanski kanton bi mogao biti zaštićeni  prirodni rezervat” ,kazao je Predrag Praštalo.