Danas su predstavnici organizacije SOS Balkan route zajedno s predstavnicima zajednica crkvenih općina Republike Austrije posjetili Gradsku upravu grada Bihaća kako bi se dodatno upoznali s aktualnom situacijom po pitanju migrantske krize u ovom gradu.

Zajednica crkvenih općina Republike Austrije, dugogodišnjim angažmanom kroz razne projekte, pokazala se kao aktivni sudionik lokalne zajednice u Bihaću, pružajući pomoć kako ljudima u pokretu, tako i onima slabijeg imovinskog stanja. Kroz suradnju s Centrom za Socijalni rad Bihać, ova zajednica podržava 90 porodica slabijeg socijalnog statusa, pružajući im mjesečnu egzistencijalnu pomoć putem Caritasa.

“Cilj posjete je da kroz prisustvo ključnih predstavnika zajednice crkvenih općina u Austriji i ljudi Biskupske konferencije, oni sami steknu dojam o izazovima s kojima se u Bihaću suočavamo već godinama. Naša misija je uvijek bila okupiti ljude iz različitih organizacija kako bismo zajedno pratili događanja na vanjskim granicama Europske unije. Unatoč trenutačnom nedostatku medijskog fokusa na vanjskim granicama, push backovi i druge situacije i dalje se događaju, što bi trebalo zanimati cijelu Europu. Želimo se povezati s građanima Bihaća, koji uvijek trebaju pomoć, ali i biti glas Biščana i Bišćanki u Europi,” naglasili su predstavnici organizacije SOS Balkan route.

Tokom sastanka, zajednički je konstatirano da je pritisak u vezi s migracijama nešto manji u usporedbi s 2018. i 2019., ali lokalne zajednice i dalje trebaju podršku.

Gradonačelnik Elvedin Sedić izrazio je važnost podrške ne samo nevladinog sektora, već i države Bosne i Hercegovine, posebno Ministarstva sigurnosti i Službe za poslove sa strancima. Istaknuto je da je izrada strategije upravljanja migracijama ključna kako bi se odgovorilo na povećan priliv migracija s istoka.