Zima je stigla i nadamo se da je vaš automobil spreman za nju. Ako ne, to nije problem! Kompanija Berlina Bihać donosi nekoliko savjeta koji osiguravaju da je vaš automobil spreman za (gotovo) svaku situaciju koja uključuje led i snijeg.

Zimske gume – presudan sigurnosni aspekt

U Bosni i Hercegovini su zimske gume obvezne kad god ih vremenski uvjeti zahtijevaju. Zakon o cestovnom prometu posebno navodi da su u uvjetima poput leda, skliskog snijega, bljuzge i mraza automobili dopušteni na cestama samo ako su opremljeni zimskim gumama. Svako ko je uhvaćen s ljetnim gumama u nekim slučajevima može očekivati velike kazne. Proizvođači guma zapravo preporučuju upotrebu zimskih guma na temperaturama nižim od 7 Celzijevih stepeni. Ove gume imaju mekšu gumenu smjesu dizajniranu da vožnju učine puno sigurnijom.

Kada kupujete nove zimske gume, pripazite da na njima bude alpski simbol (pahuljica unutar planine). Od januara 2018. ovaj simbol smiju nositi samo originalne zimske gume. To garantuje dobro prijanjanje na snijegu i ledu, kao i dobar uzorak gaznoga sloja na snijegu.

Lanci za snijeg – Kramponi za vaš auto

Veoma važno je posjedovati lance za snijeg ako vaša zimska putovanja uključuju rute prekrivene snijegom s ekstremnijim nagibom ili ako idete na skijaški odmor u planinsku regiju veće nadmorske visine. Ako slučajno vidite kružni saobraćajni znak s plavom pozadinom i simbolom snježnog lanca u sredini, to znači da su lanci za snijeg obvezni. Da biste pronašli prave lance za snijeg, morate paziti na točnu veličinu guma i širinu naplatka. Za više informacija pogledajte korisnički priručnik za vaš automobil.

Kritični aspekt zime – Skidanje leda sa prozira na automobilu

Kad je riječ o odmrzavanju prozora automobila, uvijek imajte na umu: vožnja zaleđenim staklima nije samo opasna za vas, već i druge sudionike u prometu. Drugim riječima: izgrebati mali špijun jednostavno nije dovoljno – cijelo vjetrobransko staklo i svi ostali prozori moraju biti slobodni kako bi se osigurala optimalna vidljivost. Ako to ne učinite, mogli biste čak platiti i novčanu kaznu. Koristite standardni odmrzavač vjetrobranskog stakla ako želite olakšati struganje i izbjeći nepotrebno oštećenje vjetrobranskog stakla.

Pazite da sredstvo za čišćenje vjetrobrana uvijek sadrži dovoljno antifriza kako bi se osigurala dobra vidljivost u svakom trenutku – uključujući i zimske temperature. Inače se sredstvo za čišćenje može smrznuti ili pretvoriti u sloj leda na vjetrobranskom staklu. Također je važno redovito provjeravati razinu sredstva za čišćenje vjetrobrana. Ako ponestane, na vjetrobranskom staklu ostat će trake koje ozbiljno ograničavaju vidljivost u vožnji protiv svjetla.

Češćenje snijega sa krova

Ne samo da se led mora uklanjati s prozora, već je važno očistiti sve veće količine snijega s krova automobila prije kretanja. Ako je na krovu još uvijek snježni pokrivač kad se vozite, vjerojatno će ga otpuhati na vjetrobransko staklo automobila iza vas. A kad pritisnete kočnicu, naći će vam se na poklopcu motora. Ručne lopate s gumiranim rubovima korisne su za uklanjanje jer štite lak i felge.

Ukoliko imate dodatnih pitanja ili specifične zahtjeve, posjetite nas na adresi:
Berlina Bihać – Zagrebačka 57, 77000 Bihać ili nas pozovite na broj 037 388 222

(Sponzorirana objava)