Treće otvoreno takmičenje skipera-rafting vodiča bit će održano sutra (nedjelja)  na Uni u centru Bihaća.. Ovo takmičenje u vještini majstora divljih voda već treći put organizira Una RC Kiro Rafting, a prijavljeno  je oko 30 učesnika iz Unsko-sanskog kantona, Zenice, Banje Luke i Zagreba.

Vrhunac sezone

Prema riječima organizatora Mersada Ćoralića Kire takmičara bi bilo i više, ali je sad vrhunac sezona za raftere pa su mnogi zbog posla spriječeni da dođu. – Oni će se takmičiti u dvije vožnje i to brzini upravljanja raftom (čamcem op.a.), snalaženju u slučaju prevrtanja čamca, spašavanju gostiju, plivanju i svemu nome što je bitno za skipera da članove posade dovede sigurno do cilja. Stručni žiri, čiji sam i ja član, na kraju će dati ocjene na osnovu kvaliteta pokazanog i brzine prolaska od starta do cilja – kazao nam je Ćoralić. Dodaje da je na ideju za organiziranje takmičenja došao nakon velikih poplava koje su prije tri godine unesrećile našu zemlju.

Pomoć poplavljenima

– Tada su skiperi među prvima reagirali i krenuli u pomaganje unesrećenima u polavljenim područjima. Shvatio sam da je to vještina koju treba njegovati i promovurati jer nikad se ne zna kad će njihova pomoć opet biti potrebna – objašnjava Ćoralić. Takmičenje počinje u 15 sati kod gradske plaže “Beton”, a očekuje se velik broj gledalaca.

Izdavanje licenci

Na području USK dozvole za obuku i izdavanje licenci skiperima posjeduju klubovi Una RC Kiro rafting i Bijeli Una rafting, a u utorak će biti održano  polaganjE ispita. – Prijavljeno je nekoliko kandidata, a uglavnom su to bivši kajakaši na brzim vodama. Ukoliko svi uspješno polože na podrčju USK imat ćemo oko 50 licenciranih skipera što je vrlo važno za sigurnost gostiju i privlačenje turista iz inozemstva – kazao nam je Ćoralić.

/cazin.net