Kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću je zdravstvena ustanova sa tradicijom dugom preko 90 godina. Temelji prve bolnice u Bihaću datiraju iz 1920. godine, iako je prema nekim dokumentima organizirani oblik pružanja zdravstvene zaštite na ovom području zabilježen još davne 1857. godine.

Danas možemo govoriti o Kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“ Bihać kao vodećoj zdravstvenoj ustanovi na području Unsko-sanskog kantona koja pruža sekundarnu i dio tercijarne zdravstvene zaštite za oko 300 hiljada stanovnika. Bolnica se prostire na preko 84 000 metara kvadratnih zemljišta na kojima je smješteno nekoliko zgrada sa bolničkim odjelima.

U tim odjelima ima oko 680 bolesničkih kreveta sa stalnom popunjenosti preko 500. Kantonalna bolnica trenutno ima 844 zaposlena radnika, od toga 598 je medicinske i 246 nemedicinske struke.

Bolnica u Bihaću doživjela je teška razaranja u ratnom periodu između 1992. do 1995. godine kada je više puta bombardovana i gađana agresorskim artiljerijskim oružjem. Iako su uposlenici ove ustanove proživjeli ratne strahote, te tri godine radili u nehumanim uslovima, nisu mogli ni sanjati da će najveće iskušenje u svom radnom vijeku doživjeti 22 godine od završetka rata na ovim prostorima. Bila je to noć koja će mnogim Bišćanima i stanovnicima Unsko-sanskog kantona ostati zauvijek u sjećanju…

/uzivajnase.ba