Italijanska grupa Camozzi Industries završava pregovore o pokretanju djelatnosti u BiH, tačnije u Bihaću, u prostoru tekstilnog kombinata, u stečaju, Kombiteks.

Danas je u Bihaću, Husein Rošić, premijer USK organizirao radni sastanak sa predstavnicima potencijalnih investitora, koje je predvodio Lodovico Camozzi, predsjednik Camozzi Industries na kojem se razgovaralo o aktivnostima koje bi vodile pokretanju proizvodnje u Kombiteksu. Sastanku su bili prisutni i resorni ministri u Vladi USK Asmir Crnkić i Jasmin Burnić, stečajni upravnik Kombiteksa Šefik Smlatić i Suvad Osmanagić, savjetnik premijera F BiH Fadila Novalića.

Predstavnici Camozzi grupe, nakon izražene namjere da pokrenu proizvodnju u BiH, obišli su više potencijalnih lokacija u BiH ali su odlučili da to bude Bihać i Kombiteks.

U Camozzi Industruies kažu da su uradili Studiju koja je pokazala da tekstilna industrija ima dobre šanse da se ponovo razvija, a Bihać sa kulturom u toj industrijskoj grani, infrastrukturom koja već postoji može biti ključna tačka za oživljavanje tekstilne industrije u BiH.

– Nas zanimaju samo dugoročne investicije a baziramo se na novim tehnologijama pa bi budući radnici prvo išli na obuku u Milano, kazali su potencijalni investitori.

Vlada USK i Vlada Federacije otvoreni su partneri svakom ozbiljnom investitoru, rečeno je danas. U ovom konkretnom slučaju ozbiljno se radi na rješavanju obaveza prema bivšim radnicima i na stvaranju uvjeta da strani investitor kupi pogone Kombiteksa, obnovi ih, instalira novu opremu i zaposli radnike.

– Vlada F BiH već nekoliko mjeseci razgovora sa ovim investitorima u tekstilnu industriju. Kompanija Camozzi je jedna od najvećih u Italiji, koja u sastavu ima i proizvodnju mašina za tekstilnu industriju ali se bavi i tekstilnom industrijom. Mi ćemo omogućiti investitoru da otkupi zgrade poduzeća u stečaju, dati poticaje za nova zapošljavanje kroz program subvencioniranja doprinosa za zaposlene u prvoj godini poslovanja, poticaj u nižoj cijeni električne energijei slično, a investitor se obavezuje na ulaganje i zapošljavanje, kazao je savjetnik federalnog premijera Suvad Osmanagić.

Stečajni upravitelj Kombiteksa Šefik Smlatić u ovom vidi ozbiljnu priliku za nekadašnji bihaćki gigant te mogućnost da, nakon privatizacijske agonije, stečaj bude nova šansa što bi bio svijetao primjer u BiH.

– Ovo bi mogla biti dobra priča, imamo šansu da pokrenemo fabriku, da se otvori nekoliko stotina radnih mjesta, a investitori su posebno zadovoljni tim što postoji iskusna radna snaga ali i saznanjem da Tehnički fakultet UNBI, Tekstilni odsjek školuje kvalitetne inžinjere koji bi mogli biti nosioci razvoja buduće firme i oživljavanja tekstilne industrije u ovoj regiji, ističe premijer USK Husein Rošić.

/abc