Devetero bivših maturanata nekadašnje Državne realne gimnazije „Moša Pijade“ u Bihaću, okupilo se danas u Hotelu „Park“ kako bi proslavili šezdesetu godišnjicu mature i prisjetili se završetka srednjoškolskog obrazovanja, mladalačkih dana i prvih ljubavi.

Neke od njih život je odveo na različite strane svijeta, ali se u Bihać uvijek rado vraćaju i u njemu proživljavaju lijepe uspomene na školske dane i djetinjstvo.

Fatima Burzić, Nezaketa Midžić, Sadeta Kudić, Ferid Mulić, Husein Pašagić, Redžep Halilagić, Vilim Mažar, Milan Ilić i Draško Budimir 1956. godine bili su maturanti tada Državne realne gimnazije „Moša Pijade“ u Bihaću. Njih devetero od 38, susretom, ugodnim razgovorima i prisjećanjima na školske dane i uspomene proslavilo je 60 godina mature.

Milan Ilić, pjesnik i publicist, doputovao je iz Zagreba kako bi se ispričao sa školskim kolegama i još jednom uživao u ljepotama Une kojoj je posvetio neke od svojih pjesama.

„Moja prva pjesma je objavljena dok sam još bio srednjoškolac“, sa sjetom se prisjeća.

Ilić je penzionisani profesor koji je radio u više hrvatskih gradova. Gimnaziju je završio u Bihaću jer mu je otac u to vrijeme kao prosvjetni radnik često selio iz grada u grad pa je službovao i u gradu na Uni.

Husein Pašagić, profesor je u penziji. Kaže kako se proslavom mature u mislima vraćaju u djetinjstvo i mladalačke dane.

Trinaest bivših maturanata ove generacije više nije među živima, za osmero ne znaju ni gdje su, preostali se međusobno čuju. Za ovu priliku neki su doputovali iz Sarajeva i Zagreba. Razrednica im je bila Ksenija Mijatović, a dugogodišnji direktor Marko Veršić. Danas sretni i ponosni na svoju generaciju čuvaju lijepe uspomene i žive mirne penzionerske dane.

/rtvusk.ba