Opirući se zubu vremena, Bihać je uspio zaštititi osim sebe, svoje baštine i svoj dragulj, rijeku Unu na kojoj su željeli praviti hidroelektranu.

Una – rijeka koju prate legende. Ime su joj dali rimski vojnici. Dolaskom u ovaj dio zemlje, ostali su zapanjeni ljepotom rijeke, njenom čistoćom, mirisom. U odmoru od bitke, na obali jedan je vojnik uzviknuo “Una” što znači jedina. Od tada pa do danas tako je zvaše..

Druga legenda kaže da je Rimljanin ratnik odmarao na obali, opravši svoje rane od bitke. Sjeo je na obalu i u sutonu spazio je djevojku; nestvarno lijepu kako ulazi u vodenicu s naramkom drva.

Glad, hladnoća, umor i znatiželja nagnaše ga da uđe u vodenicu. Nije izašao sve do proljeća, samo je djevojka izlazila po drva i vodu.

Dolaskom proljeća iz vodenice začuo se plač novorođenčeta.

Štrbački buk je 24 metra visok vodopad na rijeci Uni na nadmorskoj visini od 294 metra. Nalazi se na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Dijelom je Nacionalnog parka Una. Uz martinbrodske vodopade jedan je od najljepših na rijeci Uni.- piše N1.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.