Piše: Biscani.net

Edin Redžić, instruktor za rafting i voditelj jedne od bihaćkih rafting agencija, nedavno je uspješno završio izuzetno zahtjevnu obuku na rijeci Zambezi, koja spada u kategoriju najopasnijih rijeka na svijetu. Ova obuka omogućila mu je sticanje prestižnog statusa, budući da je sada jedini rafting-instruktor u Federaciji Bosne i Hercegovine koji zadovoljava kriterije Međunarodne rafting federacije (IRF).

Rijeka Zambezi, koja se ubraja u kategoriju klasa 5, odnosno najzahtjevnijih rijeka za rafting, pružila je Edinu Redžiću neprocjenjivo iskustvo. Tokom obuke, sudionici su prošli kroz različite radionice i izuzetno zahtjevne uvjete, što je značajno obogatilo njegovo znanje i iskustvo u području raftinga.

Edin Redžić ističe da će novo stečeno znanje o promjenama u raftingu i opremi biti posebno korisno za njegov rad na rijeci Uni u Bihaću. Iako se većinom bave komercijalnim raftingom na rijekama klase 3 u Bosni i Hercegovini, iskustvo stjecano na Zambeziju predstavlja značajan doprinos njihovoj ponudi i sigurnosti gostiju.

Tim povodom, gradonačelnik Bihaća, Elvedin Sedić, organizirao je prijem za Edina Redžića i istakao važnost njegovog doprinosa lokalnoj zajednici. Gradonačelnik Sedić naglasio je da osobe poput Edina, s dodatnim vještinama i znanjem, mogu biti od ključnog značaja za Civilnu zaštitu i spasilačke službe Grada Bihaća. Očekuje se da će Edin Redžić svoje novo stečeno znanje primijeniti u zajednici, kako u svakodnevnom radu tako i u slučajevima izvanrednih situacija.

Edin Redžić je istakao da mu je ova obuka predstavljala nezaboravno iskustvo i da će njeni beneficiji biti od koristi za lokalnu zajednicu, posebno u kontekstu sigurnosti i spremnosti na izvanredne situacije.

Pohvale za ovu inicijativu dolaze od strane Javnog preduzeća “Nacionalni park Una”, koje je pružilo podršku odlasku na obuku, te od Grada Bihaća koji će djelomično kompenzirati financijske troškove ovog projekta.

(Biscani.net – tekst u sklopu projekta “Promocija lokalnih priča iz USK”)