Bihaćko naselje Hatinac: Fekalije u rijeci Uni i nakon realizacije KFW projekta?

abc.ba
Skoro 40 godina nakon izgradnje kupališta u bihaćkom naselju Hatinac mještani su samoinicijativno odlučili da obnove istoimeno kupalište. Ovo nekad poznato i posjećeno kupalište bilo je prilično zapušteno, a svoje je učinio i zub vremena.

Najveći razlog zašto se građani nisu kupali na ovoj lokaciji jeste kanalizaciona cijev koja izlazi u rijeku Unu u neposrednoj blizini kupališta.

Taj problem trebao je biti riješen realizacijom tzv. KFW projekta, pa su mještani mjesne zajednice Hatinac odlučili da skromnim sredstvima i vlastitim trudom „osvježe i ožive“ kupalište „Hatinac“, ali i da posluže kao primjer drugima.

Međutim, kako kažu, nekoliko dana ranije primjetili su da iz pomenute cjevi i dalje izlaze fekalne, a ne samo oborinske vode, posebno za vrijeme padavina. To su prijavili nadležnima, te su uposlenici JP Vodovod, zajedno sa Jedinicom za implementaciju KFW projekta, izašli na lice mjesta i ustvrdili da se radi o posljedici nestručnog priključenja pojedinih domaćinstava na kanalizacionu mrežu, odnosno pretpostavlja se da su neki građani nakon izvođenja radova samoinicjativno vršili priključenja na mrežu gdje su svoju kanalizaciju, umjesto na feklani, spojili na oborinski vod koji vodi u rijeku Unu.

Da li su za ovu situaciju stvarno odgovorni nesavjesni građani ili izvođač radova i slab nadzor, saznat ćemo u narednom periodu.

Iako je radijska i televizijska kampanja na tu temu u toku, ovo je još jedna prilika da se pozovu građani da se priključe na kanalizacionu mrežu, ali legalnim putem, uz pomoć stručnih lica koja su za to zadužena.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...