Ključni problem je sporost u rješavanju predmeta, odnosno donošenju odluka

– Uprkos naporima i uvođenju određenih reformi u sektor pravosuđa u BiH, nažalost radom tih institucija građani još uvijek nisu zadovoljni. Stoga se očekuje dodatni angažman na planu postizanja višeg stepena efikasnosti u radu i vraćanja povjerenja građana u rad pravosuđa, rečeno je na danas u Ilidži završenoj dvodnevnoj konferenciji predsjednika sudova u našoj zemlji.

Slično mišljenje dijeli i ministrica pravosuđa i uprave USK-a Sabina Beganović, koja također nije zadovoljna efikasnošću pravosudnih institucija i smatra da treba ući u suštinu problema, kako bi se on otklonio.

U proteklom periodu poduzeto je niz aktivnosti na unapređenju efikasnosti pravosuđu BiH, što je rezultiralo smanjenjem neriješenih predmeta u odnosu na raniji period, te daljnim koracima na kadrovskom jačanju i popuni pozicija sudija i tužilaca.

„Postoje stvarno sudovi, koji jako dobro rade, jako dobro rješavaju zaostale neriješene predmete i rješavaju priliv, međutim još uvijek postoje oni sudovi gdje se vjerovatno nedovoljno ozbiljno shvata važnost rješavanja predmeta po inicijalnim aktima, odnosno po njihovom redoslijedu rješavanja, a to je upravo ono što mi iniciramo planom rješavanja starih predmeta. Prema tome, imamo mi i neke objektivne probleme, koje moramo da riješimo i nedostajući broj sudija u sudovima i mi moramo doista ne možemo čekati da se taj problem sam riješi, mi moramo da nađemo i neke alternativne metode kako da nađemo u najmanju ruku ‘začepimo te neke čepove’, koji su se stvorili nedostatkom broja sudija“, kazao je Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Situacija je identična i na području USK-a, gdje je, po riječima kantonalne ministrice pravosuđa i uprave Sabine Beganović, stanje u pravosudnim institucijama različito od suda do suda, u jednim se neke stvari rješavaju malo brže, u drugim sporije, ali je činjenica da je, kako je istakla, ključni problem sporost u rješavanju predmeta, odnosno donošenju odluka. „Činjenica je da su građani općenito nezadovoljni radom pravosudnih institucija. Treba naravno ući u suštinu, treba vidjeti u čemu je problem, od suda do suda vidjeti. Ono što Ministarstvo raspolaže sa informacijama, to je da znamo kad negdje neka odluka kasni, samo kada nam dođe odluka Ustavnog suda, gdje je usvojena apelacija podnositelja apelacije – apelanta i gdje se nalaže kantonu da zbog nedonošenja odluke u razumnom roku, znači neopravdanog odugovlačenja u postupku, Kanton mora da isplati određeni novčani iznos apelantu“, kazala je Beganovićeva.

Dodala je da je po tom osnovu samo u prošloj godini iz budžeta kantona plaćeno oko 62.000 KM.

„S druge strane Ministarstvo kao Ministarstvo, nema uticaja, nema mogućnost da utiče na taj sam postupak u smislu da pokuša ubrzati ili nešto, znači ustavna i zakonska obaveza Ministarstva jeste, u stvari mi smo samo kao neki servis tim pravosudnim institucijama u smislu da smo dužni da im obezbjedimo sredstva za rad, materijalne uslove, plate naravno, itd., a kada je u pitanju sam proces rada mi nemamo nikakve nadležnosti“, istakla je ministrica.

Na konferenciji predsjednika sudova istaknuto je da je ovaj problem moguće riješiti samo bržim rješavanjem starih predmeta, a što je moguće učiniti novim zapošljavanjem, odnosno popunjavanjem sistematizacije radnih mjesta u pravosudnim organima.

//RTVUSK.BA