Bosana Fondacija iz Los Anđelesa je zvanično registrovana 2010. godine, a cilj fondacije je da pomogne djeci i mladima u Bosni i Hercegovini, poboljša njihovo ekonomsko i socijalno stanje kroz obrazovanje, te da pomogne mladima da se pripreme za zapošljavanje.
U prvoj godini svog postojanja Fondacija je stipendirala 5 studenata, dok danas broji čak 50 studenata širom BiH. Pored stipendije koja pokriva troškove školovanja studenti su dužni da volontiraju 10 sati mjesečno, kako bi stekli iskustvo koje će im pomoći u budućnosti, ali i da bi shvatili vrijednost stipendije.
Uz obavezni volonterski rad stipendisti su odlučili da mjesečno odvajaju dio svojih novčanih sredstava i s tim novcem organiziraju humanitarne akcije. Studenti ove Fondacije dolaze iz 15 različitih gradova, pa se tako I akcije rade svaki mjesec u drugom gradu.
Ovaj put na redu je bio grad Bihać, pa su tako studenti/stipendisti Nadja Kasumović i Adnan Hromadžić obišli nekoliko porodica, te uručili prikupljenu pomoć. Uz preporuku organizacije Merhamet iz Bihaća pronašli smo nekoliko porodica kojima je pomoć stvarno potrebna. Prvo smo posjetili porodicu u naselju Mala Peć kod Bihaća i predali im hranu,odjeću kao I nešto igračaka za najmlađe članove. Nakon toga osmjeh na lice vratili smo baki Luciji koja živi sama i nije u mogućnosti da sebi priušti neophodne lijekove. Također nismo mogli ostati imuni ni na slučaj djevojčice Majde , oboljele od cerebralne paralize, pa smo i njoj uručili pomoć.
Prilikom posjete saznali smo da se trenutno prikuplja novac za kupovinu ortopedskog pomagala koji bi Majdi omogućio samostalno kretanje.
Ono što želimo da naglasimo za kraj jeste da Fondacija Bosana uskoro otvara konkurs za dodjelu novih stipendija. Aplicirajte i sigurno nećete pogriješiti, jer mi često volimo reći da Bosana ne pruža samo finansijsku podršku već onu moralnu, kao I mogućnost sklapanja prijateljstava u svakom gradu naše BiH.
Ukoliko ste zainteresovani sve potrebne informacije možete pronaći na stranici www.bosanafoundation.com ili putem FB www.facebook.com/BosanaFoundation.
Dobrodošli u Bosana porodicu.

Bosana Fondacija sa svojim stipendistima pomogla teško ugroženim porodicama u Bihaću.

Posted by biscani.NET on 21. Maj 2015

/BISCANI.NET