Kantonalni sud u Bihaću je nakon održanog usmenog, glavnog i javnog pretresa dana 23.05.2023. godine u predmetu broj 01 0 K 015143 22 K 2 javno objavio presudu kojom je optuženoj Hanči Elkasović za počinio krivično djelo Prouzrokovanje smrti iz nehata iz člana 168. stav 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine izrekao uvjetnu kaznu kojom se optuženoj utvrđuje kazna zatvora u trajanju od 10/deset/ mjeseci koja kazna se neće izvršiti ukoliko optužena u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

U odnosu na optuženu Lejlu Elkasović odbija se optužba da je počinila krivično djelo Čedomorstva iz člana 169. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine u roku od 15 (petnaest) dana od dana prijema pismenog otpravka iste, saopćeno je iz Kantonalnog suda u Bihaću

Podsježamo, slučaj koji je potresao Krajinu desio se 16. avgusta 2019. godine. Prema navodima iz Tužilaštva Unsko- sanskog kantona, optužnica protiv majke i kćerke potvrđena je 7. maja 2020, godine nakon što su provedena sva vještačenja

Ubistvo bebe otkriveno je nakon poziva dežurnog ljekara Doma zdravlja Bužim, koji je javio policiji da je doneseno novorođenče za koje je utvrdio da je umrlo nasilnom smrću iako su majka i kćerka izjavile da je rođeno mrtvo.

Uslijedila je istraga, nakon koje je policija utvrdila da je kobnog dana oko 4.30 sati u buzimskom naselju Elkasova Rijeka, u svojoj porodičnoj kući, nakon što se porodila u prisustvu svoje majke, Lejla rekla da ne želi to dijete, te su se dogovorile da ga uguše.

Prema navodima iz optužnice, Hanča je makazama prerezala pupčanu vrpcu novorođenčeta, a da je pritom nije zavezala Potom je dijete potpuno zamotala u čaršaf, a kasnije i u deku, te ga ostavila na pod pored kreveta, gdje je ležala Lejla.

(dijasporainfo.net)