CCI pozdravlja donošenje zakona o državnoj službi u USK

CCI
Centri civilnih inicijativa (CCI) pozdravljaju donošenje Zakona o državnoj službi u Unsko – sanskom kantonu, usvojenog na sjednici Skupštine USK 21.07.2017. godine, a koji predstavlja značajan napredak u pogledu profesionalizacije i depolitizacije državne službe.

Iskorak je napravljen novim zakonskim rješenjima, koje CCI zagovara na svim nivoima vlasti, a koja podrazumjevaju: jasno razgraničavanje državne službe od političkih funkcija, zatim izbor najbolje rangiranih kandidata za prijem u državnu službu, tj. izbor po listi, a ne sa liste kandidata, te ograničavanje mandata rukovodilaca uprava i upravnih organizacija, a koji neće biti vezan za mandat organa koji ga imenuje, čime se postiže viši nivo depolitizacije, profesionalizacije i kontinuiteta državne službe.

Pred Unsko-sanskim kantonom je sada jednako bitan zadatak donošenja adekvatnih podzakonskih akata, kako bi se čitav proces zapošljavanja u javnu upravu zaokružio i provodio na pošten način. Podsjećamo, pored Unsko-sanskog, samo je još Kanton Sarajevo unaprijedio regulativu koja uređuje ovu oblast uvrštavanjem navedenih odrebi u Zakon o državnim službenicima.

Zbog toga pozivamo nadležne vlasti da u što skorijem periodu donesu nove zakone o državnoj/javnoj službi u skladu sa SIGMA principima reforme javne uprave, te detaljnije i poštenije urede konkursnu proceduru, kako bi se osiguralo da posao u javnoj upravi dobijaju najbolji kandidati.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...