Migrantska kriza je glavna tema u Unsko-sanskom kantonu već godinu dana. Odlazak stanovnika, nezaposlenost, problemi u obrazovanju, policiji, zdravstvu, sve je u drugom planu.

Tako se prema problemu odnose i vlasti u Unsko-sanskom kantonu, prioritet nad prioritetima je dobila migrantska kriza, iako ni Vlada USK niti Grad Bihać nemaju skoro nikakvu nadležnost kada je riječ o procesima migracija, ilegalnih ili legalnih migranata.

UČESTVUJTE U DISKUSIJI SA GRAĐANIMA NA OVU TEMU:

Po ko zna koji put, Krajišnici se osjećaju zapostavljenima i zaboravljenima od strane državnih institucija. U svim dešavanjima, svakako postoje i oni koji nastoje ovakav problem, koji je problem svih građana, iskoristiti u političke svrhe stavljajući svu odgovornost na teret gradonačelnika Fazlića.

Postavlja se pitanje koliko imaju iskrenu zabrinutost i namjeru za rješavanje problema, ukoliko svu energiju troše na lokalne vlasti. Svaki problem rješava onaj ko može, odnosno onaj čija je nadležnost predmetni problem. Prekoračenje nadležnosti je krivično djelo, a činjenje krivičnih djela ne treba tražiti i zagovarati.

Rješenje problema se nalazi isključivo u Vijeću ministara BiH, odnosno Ministarstvu sigurnosti.

Zaključcima sa 167. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, održane 26. 2. 2019. i 11. 3. 2019. godine, objavljenim na službenoj stranici Vijeća ministara jasni su stavovi, ali implementacija istih se još čeka.

Zaključke prenosimo u cijelosti:

34. Informacija o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini u vezi s povećanim prilivom migranata u Bosni i Hercegovini

Vijeće ministara je razmotrilo 26. Informaciju o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini u vezi s povećanim prilivom migranata u Bosni i Hercegovini, te u vezi s tim zaključilo:

– usvaja se 26. Informacija o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini u vezi s povećanim prilivom migranata u Bosni i Hercegovini, uz prihvaćene sugestije predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o potrebi jačanja granica s istočnim susjedima kako bi se u što većoj mjeri spriječili ilegalni prelasci granica, i ministra finansija i trezora BiH da se iz Informacije izbace nazivi migrantskih centara na str. 4.

34.1 Prijedlog odluke o određivanju privremenih prihvatnih centara za smještaj migranata

Vijeće ministara je donijelo Odluku o određivanju privremenih prihvatnih centara za smještaj migranata, uz prihvaćene sugestije Ureda za zakonodavstvo Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koje se odnose na to da finansiranje privremenih prihvatnih centara i dalje ostane u nadležnosti IOM-a i drugih međunarodnih finansijskih institucija, a Vijeće ministara Bosne i Hercegovine preuzima upravljanje privremenim prihvatnim centrima u smislu kućnog reda.

Zaduženo je Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine za provedbu ove odluke, a u saradnji sa Uredom za zakonodavstvo Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za potpisivanje i objavu korigirane Odluke prema sugestijama sa sjednice u „Službenom glasniku Bosne i Hercegovine“.

O ovim zaključcima je bilo riječi na sastanku Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH, na kojem je predsjedavajući Štaba i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić upoznao je prisutne sa odlukom Vijeća ministara BiH kojom će koordinaciju rada svih centara u USK preuzeti Služba za poslove sa strancima BiH. U narednom periodu bit će donesen kućni red kojim će se ograničiti izlazak i kretanje izvan prihvatnih centara u noćnim satima, čime će se popraviti i sigurnosna situacija u mjestima gdje su smješteni ovi centri.

Postavlja se pitanje “Kad će doći naredni period?”.

Također, na istom sastanku je bilo riječi da je Granična policija BiH uradila je analizu potrebnih dodatnih policijskih službenika da bi se bolje kontrolisala istočna granica i spriječavao ulazak ilagalnih migranata, o čemu će uskoro biti upoznato i Vijeće ministara BiH.

Još jedno pitanje: “Kad će doći uskoro?“.

Na ovom sastanku neimenovani predstavnik USK je ukazao da veliki broj migranata na područje ovog kantona pristiže vozom iz Sarajeva, te će nakon dostavljanja zvanične informacije, Štab upoznati nadležne institucije i tražiti rješavanje ovog pitanja.

Pitanje: “Kad će biti dostavljena zvanična informacija?”.

Sastanak je održan polovinom marta.

UČESTVUJTE U DISKUSIJI SA GRAĐANIMA NA OVU TEMU:

UČESTVUJTE U DISKUSIJI SA GRAĐANIMA NA OVU TEMU: