Roditelji u irskom gradu Greystones udružili su se i donijeli zajedničku odluku da ne dozvoljavaju svojoj djeci korišćenje pametnih telefona sve do srednje škole. Udruženja roditelja iz osam osnovnih škola u Greystonesu usvojila su šifru zabrane korišćenja pametnih telefona kako bi predstavili jedinstveni model protiv dječijeg lobiranja.

“Ako niko od vaših vršnjaka ne koristi telefone, nećete se osjećati odbačenim. Mnogo je lakše reći ne. Što duže možemo da sačuvamo njihovu nevinost, to bolje”, izjavila je Laura Bourne, jedna od majki uključenih u inicijativu.

Škole i roditelji u spomenutom gradu usvojili su inicijativu prošlog mjeseca zbog zabrinutosti da pametni telefoni prouzrokuju anksioznost i izlažu djecu neprimjerenom sadržaju. To je rijedak primjer zajedničkog djelovanja cijelog grada po ovom pitanju.

Inicijativa podrazumijeva da se djeci uskrate pametni telefoni – kod kuće, u školi, svuda – dok ne pođu u srednju školu. Primjena ove mjere na svu djecu u tom području, nadaju se roditelji, obuzdaće pritisak vršnjaka i ublažiti svaku ogorčenost zbog zabrane.

Ovaj potez izazvao je pažnju i podršku širom zajednice, a roditelji se nadaju da će ovakve mjere pomoći u zaštiti dječijeg mentalnog zdravlja i omogućiti im bezbrižnije djetinjstvo.