Dobrovoljno darivanje krvi je važno zbog podmirivanja neophodnih zaliha krvi. Svaka doza je dragocjena. U Kantonalnoj bolnici u Bihaću volonteri Gradskog Crvenog križa organizirali su četvrti put ove godine akciju dobrovoljnog darivanja krvi na koju su se odazvali redovni darivaoci.

Sekretar Crvenog križa Bihać Selam Midžić kaže da su zadovoljni odzivom.

“Mora se naglasiti da je Grad Bihać centar u kojem se nalazi Kantonalna bolnica dr. Irfan Ljubijankić, da su dobri darivaoci konstantno prisutni u svim potrebama koje zahtijeva Kantonalna bolnica, tj. naši građani. Mi smo uvijek ograničeni na nekih 40 do 45 davanja, baš iz razloga što imamo tokom cijele godine i hitne pozive po potrebi.”

Naglašava je do sada transfuzija iz Sarajeva dolazila i obilazila škole i organizovale akcije gdje su učenici davali krv.

“Zadovoljni smo odzivom mladih. Mi ćemo u narednom periodu kroz prvu pomoć za vozače animirati te ljude, da im skrenemo pažnju koliko je neophodno da i oni postanu darivaoci krvi baš iz razloga što je često u saobraćajnim nesrećama neophodna krv. Za jednog povrijeđenog u takvoj saobraćajnoj nesrećim teži slučaj, je neophodno deset doza krvi, znači 10 darivaoca.”

(federalna.ba)