Crveni križ USK ponovno je u akciji. Riječ je o novih 100 paketa ,sa po tri seta prehrambenih i higijenskih potrepština, posteljine i suđa. Donaciju vrijednu 25.000 KM, obezbijedila je Ambasada Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini. Ova izuzetno značajna humanitarna pomoć, raspoređena je danas po svim općinama USK-a.

Ovi paketi pomoći,namjenjeni su najugroženijim kategorijama stanovništva, a prvenstveno onima koji su pretrpjeli štete od poplava. Jedan od ciljeva je  obradovati  i one koji dočekuju predstojeći mjesec posta,odnosno Ramazan.

Jedan kontigent prehrambenih artikala, priprema se i za Javnu kuhinju Merhameta ,s kojim CK USK ima odličnu saradnju. Sve to, kažu nam, u svrhu ublažavanja patnji  ljudi. Crveni križ grada Bihaća,u ovoj godini podijelio  je preko 1.150 paketa hrane i higijenskih potrepština, dok će zajedno sa gradskom upravom uskoro podijeliti  dodatnih 500. Mnogo je socijalno ugroženih,tvrde, a oni se mogu naći i u samom centru grada.

Teška je situacija i u ratom najrazrušenijoj općini. CK Bosanske Krupe programom kućne njege opslužuje oko 35 osoba, dok ih na spisku socijalno ugroženih ima skoro  500. Podjele između starih i mladih nema, kažu nam, jer su mnogi nezaposleni  i nemaju nikakava primanja.

Hajrudin Muhamedagić  iz velikokladuškog Crvenog križa zna za loše stanje na terenu, ali konkretnih podataka o  broju socijalno – ugroženih nema, jer  kako tvrdi,već  11 godina organizacija nema  podršku svoje općine.

Dosada pasivan odnos Općine Velika Kladuša, prema tamošnjem  Crvenom križu, kako nam kažu, uskratio je brojnim građanima njihova ljudska prava i pravo na pomoć. Dodaju da za vrijeme poplava  nisu imali čime posjetiti ni one koji su bili u potpuno odsječenim dijelovima općine. Ove godine po prvi put u budžetu Općine Velika Kladuša planirano je 10.000 KM za rad Crvenog križa, ali u ovoj organizaciji još uvijek nisu sigurni ,hoće li zaista dobiti ta sredstva. Današnju donaciju, kažu, podijeliće zahvaljujući razumijevanju ljudi s kojima surađuju.

/rtvusk