U TURSKOJ je u tijeku vojni udar. Vojska je blokirala promet na glavnim mostovima, nad Ankarom nadlijeću vojni zrakoplovi, državna televizija je izbačena iz etera, a blokirane su i društvene mreže.

U međuvremenu se doznaje kako se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan navodno nalazi na godišnjem odmoru u Bodrumu.

Turske vojne elite već godinama ulaze u diskretne i manje diskretne sukobe s (na početku blago islamističkim, a sada već intenzivno islamističkim) režimom predsjednika Erdogana.

Vojska u Turskoj tradicionalno ima značajnu ulogu u sigurnosno-političkim sferama. U modernoj Turskoj, vojska je preuzela ulogu zaštitnika Atatürkovog naslijeđa (Mustafa Kemal-paša – Atatürk bio je turski general i državnik, prvi predsjednik Republike i modernizator Turske koji je odvojio crkvu od države te uveo ravnopravnost žena), sekularne države i parlamentarizma.

I sami osnivači moderne Turske bili su bivši generali koji su znali pretvoriti vojnu organizaciju zemlje u partnera, kako bi zajedno s njime ostvarili zacrtane ciljeve. Uloga turske vojske već skoro cijelo jedno stoljeće bila je i jest obrana ustavnog poretka definiranog Ustavom iz 1924. godine.

Čuvari sekularne države

Upravo na tome počiva shvaćanje uloge vojske kao nadstranačkog čuvara nacionalnih interesa. Nekoliko ranijih vojnih intervencija od 60-ih godina pa sve do danas utabalo je obrazac akumulacije privilegija od strane vojske nakon svakog pojedinog ustanka.

Sve to pomoglo je stvaranju čuvarskog mentaliteta vojske te uvjerenja da je upravo vojska jedini čuvar republikanske države i svih njezinih vrijednosti, neovisno o tome radi li se o vanjskim ili unutarnjim neprijateljima.

Turska vojska u više je navrata dala do znanja Erdoganu kako nije spremna odustati od svoje uloge čuvara te je jasno artikulirala svoje namjere da djeluje kao korektiv korupciji i sebičnim ambicijama pojedinaca koje bi mogle dovesti nacionalne interese u opasnost. Zadnjih godina vojni krugovi artikulirali su stav o tome da se neće izravno miješati u dnevnu politiku, ali i kako su spremni na izravnu intervenciju u slučaju da bude ugrožena sekularna država.

S obzirom na tekuće događaje, sasvim je moguće da “čuvari sekularne države” do kraja sutrašnjeg dana preuzmu potpunu kontrolu nad zemljom. Naime, vojska je već objavila kako je preuzela vlast u zemlji, i to s ciljem “obnove slobode i demokracije”, piše Reuters.

/index.hr