Damir Mašić: “I zgažen cvijet je i dalje cvijet, on krasi svijet”

Biscani.net

Damir Mašić, bihaćki pisac i pjesnik, priprema treću knjigu koju planira izdati do kraja godine, pa je to bio povod da obavimo jedan intervju.

Damire, da li se od zadnjih dvije godine pa do sad promjenio odnos politike i vlasti prema kulturi?

Na žalost, mogu samo reći da je stanje po pitanju toga gore. Vlast, naročito na našim predjelima, ne ulaže dovoljno u sport, a kamoli u kulturu. Jednostavno, imam osjećaj da je svake godine sve manje
promocija. Ne znam ni šta bih rekao, jer talenti odlaze vani. Vlast ne čini ništa, osim ono što su činili i njihovi predhodnici, imamo dva-tri kulturna događaja u gradu i to je sve. A svjesni smo izreke:
“Ko jednom narodu uzme kulturu i običaje, taj narod nema budućnosti”. Ja bih volio da se više izdvaja za kulturu i kuluturološko naslijeđe, ali to zaista danas je samo moja želja.

O čemu govori vaša treća knjiga!?

O knjizi ću govoriti više kada dođe vrijeme promocije, mogu samo reći da pripremam jednu zanimljivu knjigu na temu težnje za boljim međuljuskim odnosima, odnosima koji su danas pogoršani raznim podjelama.
Da uspijem koliko trun popraviti te odnose ovom knjigom, zaista biću zadovoljan. Također u mnoge dijelove knjige posvećeno je borbi protiv deperesije, o njenom uticaju na čovjeka. Ispred mene je puno još posla, onaj najvažniji dio od potrage za sponzorima pa nadalje, ali sa obzirom na iskustvo i poznastva neće mi biti problem.

Vaš rad mnogi prate na fb stranici Damir Mašić-Pjesnik!?

Tako je, imam skoro 4000 pratitelja na fb stranici, tamo se trudim da pozivam ljude u ljubav i dobro. U onu ljubav koja čista i istinska, u ono dobro koje nam je danas potrebno u svakodnevnom životu,
opet sa osvrtom na međuljudske odnose. Ne pišem da bih se uzdigao, ne očekujem zahvalnost od ljudi. Meni je dovoljno da je dragi Bog zadovoljan onim što pišem. Svoje znanje i dar koji sam od Boga dobio ne sakrivam, već usmjeravam u dobro. Pogrešno je misliti da imam nekog materijalnog interesa od toga, uvijek sam stavljao duševno zadovoljstvo ispred materijalnog.

Prošli ste mnogo teških iskušenja u životu, dobrog i lošeg, da li to ima utjecaja na vaše pisanje!?

Ima naravno. Iskušenja i padovi čovjeku posluže, jer kako naučimo pokoronosti Uzvišenom Bogu tako nas nauči da smo nemoćni kao ljudi i da ne upravljamo svojom sudbinom. Iskušenja me uvijek vrate pisanju, pa sam tad aktivniji nego inače. Mogu slobodno reći da je moje pisanje meni anti-stress terapija. Jer kako kaže izreka “Sreća je u pomaganju drugima”.

Depresivno stanje je nekad vjetar u leđa, dobijete motivaciju jaku i uređenu želju za pobjedom. Ne treba se predavati, sve ima svoje zašto. Negativnu energiju depresivnog stanja, konvertirati u pozitivno kroz konvertor volje. Mudrost leži u nama, kao i svi drugi problemi i želje. I ono najbitnije je da ne stvarate sebi pritisak, ne očekujte život idealan i bez problema.

Da li se danas prodaju knjige?

Veoma rijetko i veoma malo, zabrinjavajući podatci dolaze i iz gradske Biblioteke. Knjiga je na žalost postala strani pojam, internet i televizija zamjenili su interesovanje za knjigom. Ona je postala samo nešto što se u nuždi koristi, naprimjer kao đacima i studentima. Ima još nešto malo starije generacije koje respektuju knjigu, ali sve u svemu ipak se nadam da će knjiga ući u modu.

Kao pjesnik koji poziva na ljubav, šta bi poručili onima koji su usamljeni. Sa obzirom da se evo približava i Valentinovo.

Često kažem, ako se ljubav jedan dan slavi i ako zaslužuje samo jedan dan, onda se ja takve ljubavi odričem. Ljubav nije samo prema bračnom drugu ili vašem partneru, ona može ići u mnogim smjerovima. Samoća nije strašna, i ja sam samac u smislu da trenutno nemam partnera, ali to je znak da vas dragi Bog čuva za nekog posebnog, ko će vaše srce istinski čuvati. Ko će cijeniti vašu ljubav, bez obzira na vaše materijalno stanje, fizički izgled i drugo. Budite strpljivi i vidjećete da sam u pravu.

Zamislite ljubav kao nafaku, ona će doći u pravom trenutku, a ne kad vi priželjkivate. Za sve postoji vrijeme i trenutak, pa tako i za ljubav. Ako vas ostavi nekog koga ste voljeli, znajte da postoji sigurno bolja koja vas negdje očekuje, ili ona koju ste zaslužili.

Nećete od nje pobjeći ako vam je suđena..

Nešto za kraj?

Budite soldati ljubavi, vašu ljubav usmijerite na one do kojima vam je stalo. Nemojte biti nepravedni, i koliko vas god puta zgazili u životu zapamtite da i cvijet kad je pregažen i dalje on krasi svijet.
Širite ljubav i dobro, pomozite drugima jer to je ključ sreće. Danas u ovoj zemlji kakva jeste, ako ne budemo pomagali jedni drugima neće nam pomoći niko.

Hvala Biscani.net što cijene i prate moj rad, kao i mojim roditeljima, pratiocima moje stranice i čitaocima.0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...