Neko okreće rolnu toalet-papira ka zidu, neko od zida, ali baš niko ne zna da objasni zašto to radi.

Evo kako se pravilno drži toalet papir i zašto. Dakle, toalet papir treba okrenuti od zida, odnosno da je početak rolne bliže vama.

Na taj način ćete lakše izvlačiti papir, a i zaštiti ćete se od bakterija.

Naime, kada je papir blizu zida, ili skroz uz zid, na njemu se lakše nakupljaju bakterije.

Dilema koja je mučila većinu domaćica je možda konačno riješena i zahvaljujući patentu iz 1891. godine, od strane njujorškog biznismena Seta Vilera.

Neki su ga priznali kao američkog osnivača toalet-papira, a Viler je patentirao prve maramice 1871. godine i pokrenuo svoju kompaniju Albany Perforated Wrapping Paper Company 1977, dvije godine prije nego što su braća Skot debitovali njihovom robnom markom.

Viler je podnio desetine patenata sve do 1920-ih, uključujući i one za toalet-papir koji je uvijen u ukrasne uzorke i jednokratne “jastučiće za grudi” koje su zamijenile skupe korsete.

Međutim, njegov najveći izum bio je dizajn rolne i ručke iz 1891. godine – sada sveprisutna naprava čija je patentna ilustracija riješila problem “preko / ispod”.


Foto: Pinterest/Screenshot

Odgovor je preko rolne. Zagovornici kažu da over-roll omogućava lakši pristup slobodnom kraju toalet-papira i umanjuje rizik od skupljanja klica na zidu.

(avaz.ba)