Đapo zaboravila obećanje Krajišnicima: Ništa od puta Orašac – Ćelije – Štrbački buk!?

abc.ba/krajina.ba
Svjedoci smo svakodnevnih političkih dolazaka u Krajinu koji većinom ne urode plodom već ostanu samo na pustim obećanjima kojih se ni oni sami ne mogu sjetiti.

Naime, federalna ministrica turizma i zaštite okoliša Edita Đapo (SBB) je nekoliko puta dolazila u posjetu Krajini i Nacionalnom parku “UNA”.
Oduševljena svim viđenim, a posebno gostoprimstvom željela je na neki način dati “svoj” doprinos, tj. uraditi samo ono što Krajinu i sljeduje. Radi se o pomoći Federalnog ministarstva turizma i zaštite okoliša za Nacionalni park “UNA” da se asfaltira put Orašac – Ćelije – Štrbački buk  kako bi omogućili turistima da bezbrižno stignu do samog srca Nacionalnog parka.
Kako tada, tako i danas, niko ništa ne spominje.
U Nacionalnom parku “UNA” očekuju pomoć, a pomoći očito nema.
Krajišnici neće ni sa ovakvim odnosom ministrice Đapo biti razočarani jer su navikli da iz Sarajeva dobijaju sredstva samo na kapaljku,a kad su u pitanju bilo kakvi infrastrukturni projekti, većinom nas zaobiđu u širokom luku. Tako nam malinari štrajkaju, ceste su nam najlošije u federaciji,a ni Nacionalni park “UNA” po njima nije ništa posebno osim kad trebaju doći službenim vozilima, uzeti dnevnice, najesti se i napiti te spavati u hotelu pored Une i vratiti se kući prije nego li ostave koju “svoju” marku kupujući suvenir ili nešto što će ih podsjećati na lijepo proveden “radni vikend” u Krajini.
Draga naša ministrice Đapo, lijepo vam je bilo u posjeti Nacionalnom parku “UNA” vozeći se u službenim automobilima pa niste ni osjetili da se vozite po makadamu, a boga mi i druženju sa tadašnjim gradonačelnikom Emdžadom Galijaševićem i direktorom Amarildom Mulićem, što se vidi i na slici ispod, ali sve obećano ste zaboravili.
Vi kao Federalna ministrica turizma i zaštite okoliša ste dužni da iz budžeta federacije koji iznosi oko 2,7 milijardi KM, izdovojite bar 3 miliona KM za asfaltiranje puta širine 4m kako bi Nacionalni park dobio krug od 22 km puta koji će služiti i mještanima i turistima koji nam svakodnevno sve više i više pristižu iz svih krajeva svijeta. U ta 22 km puta u bliskoj budućnosti Uprava Nacionalnog parka “Una” želi napraviti još jednu atrakciju tj. želi instalirati voz koji će prevoziti turiste kroz cijeli Nacionalni park s kojim bi se naša turistička ponuda znatno poboljšala.
Moramo napomenuti i da je delegat u Domu naroda Željko Mirković (SDP) za portal KRAJINA.BA  izjavio da već 3 godine postavlja isto pitanje ministrici Editi Đapo  vezano za ova obećana 3 miliona KM i asfaltiranje puta, ali da još nijednom nije dobio odgovor.
Ministrice naša draga, želimo vam spomenuti da je kartu za ulaz u Nacionalni park prošle godine platilo preko 60 000 turista, da smo ostvarili preko 200 000 prijavljenih noćenja, da su svi oni trošili svoj novac u obližnjim restoranima, kafićima i kupujući suvenire što svakako pridonosi svima nama.
Isto tako vam moramo spomenuti i izgradnju mnogih turističkih objekata u Nacionalnom parku koji su u privatnom vlasništvu i koji ne rade jer se većina turista za svoj novac ne žele gušiti u prašini dolazeći u naš Nacionalni park “Una” nego se radije odluče za malo dalji park u susjednoj nam Hrvatskoj.


0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...