Stipendije imaju za cilj odati počast životima i naslijeđu dr. Azre Spahić i dr. Alme Suljić, pružajući, kroz njih, podršku dvjema studenticama medicine koje oslikavaju njihov duh, odlučnost i posvećenost obrazovanju, umjetnosti i društvenom aktivizmu.

One su bile primjer uspješnog, plodonosnog, mirnog, čestitog života. One su bile primjer djece kakvu bi svako poželio. One su bile primjer čovjeka koji je spreman i sposoban da promijeni okruženje, zajednicu, cijeli svijet. Nažalost, one su ubijene.

Alma Suljić i Azra Spahić, žrtve saobraćajne nesreće koja se desila u maju 2023. na Marijin Dvoru nisu stigle promijeniti svijet, ali jesu svakodnevnicu i život svih ljudi koji su ih poznavali.

PREDANOST RADU

Njihova djela žive i poslije njih. Dobrota dr. Alme Suljić i dr. Azre Spahić, njihova ljubav, znanje, sposobnosti, zalaganje, rezultati i zaovstaština bile su povod da Fondacija Academia dodijeli dvije stipendije u znak sjećanja na njih.

– Azra i Alma za zajednicu su bile svjetionici dobra. Njihova predanost radu, nauci, porodici, briga o drugima bila je nemjerljiva, a njihova ljubaznost i osmijesi su dodirivali srca mnogih. Danas, dok dodjeljujemo ove dvije stipendije želimo se prisjetiti njihovog entuzijazma, strasti i predanosti medicinskom pozivu, nauci, umjetnosti i aktivizmu, rekao je Adem Nuhović, osnivač Fondacije Academia i koordinatora projekta

Stipendije imaju za cilj odati počast životima i naslijeđu dr. Azre Spahić i dr. Alme Suljić, pružajući, kroz njih, podršku dvjema studenticama medicine koje oslikavaju njihov duh, odlučnost i posvećenost obrazovanju, umjetnosti i društvenom aktivizmu.

Stipendija “Dr. Azra Spahić” će osnažiti i podržati akademski uspješne studentice medicine koje dijele Azrinu strast prema nauci i umjetnosti i pokazuju slične kvalitete. Za akademsku 2024/2025. godinu stipendiju je dobila Edita Halilović, studentica druge godine Medicinskog fakulteta Univerziteta Tuzla.

– Smatram da je ova stipendija velika odgovornost. Mi na Medicinskom fakultetu radimo za čovjekovo dobro, a s obzirom da su doktorice Azra i Alma bile primjer kako treba da se ponaša mislim da imam veliku odgovornost da opravdam stipendiju koju sam dobila i smatram da ću to uraditi na adekvatan način. Pored Medicinskog fakulteta koji pohađam, kao i dr. Azra posvećena sam likovnoj umjetnosti od malih nogu, iz Bihaća sam, tako da imamo slične afinitete. Volimo da slikamo iste stvari i Una je naša prva ljubav. Kada sam gledala slike dr. vidjela sam da smo dosta slične i zaista moram istaknuti intervju koji smo imali prilikom selekcije kandidata kao nešto najemotivnije što sam doživjela, rekla nam je Edita Halilović, dobitnica stipendije dr. Azra Spahić.

image

Stipendije dr. Alma Suljić i dr. Azra Spahić/

Stipendija „Dr. Alma Suljić“ će osnažiti i podržati studentice medicine koje su pored svog visokog akademskog uspjeha pokazale veliku strast prema borbi za jačanje lokalne zajednice i koje su svojim aktivizmom bile pokretačice pozitivnih promjena u društvu. Stipendiju dr. Alma Suljić je dobila Ema Smajlović, studentica šeste godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

– Dr. Alma je bila moja prva mentorica što se tiče studentskog aktivizma. Pratila je svaki moj korak, svaki moj projekat, bila je sunce našeg fakulteta i svima je bila podrška. Bila je izvanredan prijatelj i beskrajno nam je svima teško. Ova stipendija predstavlja veliku odgovornost jer su i Alma i Azra bile primjer doktorice, prijateljice, kolegice, tako da je odgovornost neizmjerna živjeti njihove vrijednosti, rekla je Ema Smajlović, dobitnica stipendije dr. Alma Suljić.

VELIKA VRIJEDNOST

Roditelji dr. Alme i dr. Azre dostojanstvene u svome bolu, sa ponosom su učestovali u selekciji kandidata. Istakli su da su zahvalni svim studenticama koje su se prijavile, jer su njihovi rezultati, njihov aktivizam i ljubav prema čovjeku nada u bolje sutra.

– Veoma sam sretna što su se na konkurs prijavile izvrsne studentice, a naročito njih pet koje su ušle u finalni krug za dtipendije i koje dijele iste vrijednosti i streme istim ciljevima kao naša djeca. Beskrajno sam sretna što sam iih upoznala, imala priliku razgovarati sa njima, jer one zaista svaka na svoj poseban način sjaje u svojoj izvrsnosti i daju nadu u bolju budućnost ove zemlje. Moje srce je prepoznalo veliki dio Azre u odabranoj kandidatkinji tokom intervjua. Dok je Edita odgovarala na pitanja imala sam osjećaj da moja Azra sjeti preko puta mene. Ova stipendija ima veliku vrijednost za našu porodicu jer vjerujemo da tako i Azra, i sa onog svijeta, radi ono što je radila dok je bila sa nama, tj. pomaže mladim djevojkama na putu obrazovanja, nauke i umjetnosti, te da će im biti podrška na putu ka uspjehu i radu sa dobrobit cijeloga društva, poručila je Aida Spahić, Azrina majka.

image

Stipendije dr. Alma Suljić i dr. Azra Spahić/

Porodice Spahić i Suljić su izrazile posebnu zahvalnost dr. Ismaru Eći predsjedniku Fondacije i Ademu Nuhoviću koordinatoru i idejnom tvorcu ovog projekta, koji su uložili svoje slobodno vrijeme, entuzijazam, želju rad i trud da i na ovaj način sačuvaju od zaborava dr. Almu i dr. Azru. Zahvalnost su izrazili i donatorima koji su podržali ovaj projekat.

– Dobitnici stipendije “dr.Alma Suljić” čestitam i želim joj da nastavi putem humanosti, uspjeha, nauke, ljudskosti i dobra, bas kao što bi i Alma učinila. Nastavićemo i dalje davati podršku mladim ljudima da unaprijede svoje znanje, vještine, doprinos zajednici, empatiju prema drugima i svemu onome šta je živjela i u šta je vjerovala naša Alma. Ulaganje u obrazovanje, znanje, odgoj, u djecu je najbolja investicija koja će nam se svima višestruko vratiti, naglasila je Adela Suljić, Almina majka.

(oslobodjenje.ba)