Dodik u Bihaću: MUP USK-a imao informacije, premijer i gradonačelnik nisu obaviješteni o posjeti

abc.ba
Zavičajno udruženje „Una“ Banja Luka jučer je organiziralo tredicionalno obilježavanje Srba, Jevreja i Roma Bihaća i bihaćkog kraja u II svjetskom ratu na Garavicama kod Bihaća. Zvaničnici Republike Srpske i predstavnici organizacija i udruženja posjetili su Garavice tom prilikom.

Vijence na licu mjesta su položili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, poslanici Branislav Borenović i Vlado Gligorić u ime NSRS, delegacija Vlade Srpske predvođena ministrom rada i boračko-invalidske zaštite Milenkom Savanovićem i ministrom unutrašnjih poslova Draganom Lukačem, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Marija Milić, kao i predstavnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, te predstavnici Skupštine Vojvodine.

“Namjera je da se ovaj prostor, koji je oskrnavljen, uredi i da to bude državna manifestacija na kojoj će se okupiti veći broj ljudi. Izgradićemo ovdje spomen-crkvu sa spomen-pločom koja će svjedočiti o ovom strašnom stradanju. Ovo mjesto nas mora okupljati. RS je jedina brana da nam se u budućnosti ne dese nove Garavice i Jasenovac, zbog čega je moramo jačati do nebesa, da bude jaka i stabilna. A sa Hrvatima treba da sravnimo račune i dođemo do istine o tome što je činjeno, kako bismo na ovim prostorima gradili život zajedno. Isto se odnosi i na muslimane. Ja ne vjerujem da može da se oprosti to što su nam uradili, ali ne pozivam na osvetu i revanš, jer to liči na njih”, poručio je između ostalog Mirolad Dodik u Bihaću.

Pogledajte kako je izgledala posjeta Milorada Dodika Garavicama u Bihaću

Posted by Biscani.net on Tuesday, 8 August 2017


Premijer i gradonačelnik nisu bili upoznati sa dolaskom predsjednika RS-a u Bihać

Posjeta visoke delegacijepoput ove iz susjednog entiteta obično biva najavljena nadležnim kantonalnim i gradskim institucijama, međutim ovog puta to nije bio slučaj. S obzirom na to reagirali su premijer USK Husein Rošić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Rošić je poslao dopis MUP-u izraživši žaljenje na činjenicu da je iz medija saznao za posjetu visoke delegacije RS-a na čelu sa predsjednikom Miloradom Dodikom. Premijer je dodao da smatra da ovakav događaj proizvodi negativne konotacije u javnosti i stvara osježaj nesigurnosti i nepovjerenja građana prema državi.

Niti u Gradskoj upravi Bihać nije bilo informacije o tome da će na Garavicama boraviti predsjednik RS-a Milorad Dodik sa visokom državnom delegacijom ovog entiteta.

”Gradska uprava Bihaća obaviještena je da će udruženje „Una“ iz Banja Luke i ove, kao što je to bio slučaj i prethodnih nekoliko godina, održati tradicionalno obilježavanje stradanja Srba, Jevreja i Roma Bihaća i bihaćkog kraja u II sv. ratu na Garavicama. Kao što sam već rekao, o tome da će istom prisustvovati i predsjednik RS-a Milorad Dodik nisam imao nikakvih saznanja niti informacija. Njegov iznenadni dolazak bez ikakve najave ovdašnjim zvaničnim institucijama, u najmanju ruku je nepristojan. Svako ima pravo posjetiti stratišta i odati počast žrtvama, ali ako uzmemo u obzir trenutak i način Dodikove helikopterske posjete Garavicama i njegovu retoriku, cilj je prilično jasan. Ljudi koji istinski poštuju svoja stratišta, imaju poštovanja i prema štratištima drugih naroda. Nemojmo nasjedati na politiku proizvodnje konflika i sulude političke poruke…”, rekao je gradonačelnik Šuhret Fazlić u telefonskom razgovoru za ABC.ba.


MUP USK znao za dolazak visoke državne delegacije RS-a

Dodik direktno na Garavice kod Bihaća sletio je službenim policijskim helikopterom MUP-a RS-a, a o njegovom prisustvu MUP USK bio je obaviješten.

”Dana 14.07.2017. godine, Udruženje građana „Una“  Banja Luka obratilo se Ministarstvu Unutrašnjih poslova  USK zahtjevom za odobrenje održavanja javnog okupljanje a koje će se održati dana 06.08.2017.godine, povodom obilježavanja stradanja Srpskog, Jevrejskog i Romskog naroda u Drugom svjetskom ratu na spomen području Garavica, općina Bihać a u kojem nije navedeno koje osobe iz javnog i političkog života će prisustvovati ovom obilježavanju. Obzirom da je organizator ispunjavao uvjete u skladu sa Zakonu o javnom okupljanju ( sl.glasnik USK broj 08/10),isti je i održan.

Dana 05.08.2017.godine, FUP-a depešom obavjestila je MUP USK da će dana 06.08.2017.godine javnom okupljanju na spomen području Garavica, općina Bihać, prisustvovati i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik a isti će doputovati helikopterom te je „potrebno da MUP USK-a osigura patrolu policije, koja će dana 06.08.2017.godine, oko 9,30 minuta u Bihaću (tačno vrijeme i mjesto slijetanja helikoptera precizirati sa kontakt licem), sačekati i preuzeti vozila sa štićenom ličnosti i izvršiti pratnju istih na području opštine Bihać,  na trasi kretanja , mjestima boravka i zadržavanja, poduzmete odgovarajuće mjere osiguranja, sa ciljem stvaranja uslova za siguran i neometan prolazak i zadržavanje štićene ličnosti na navedenom prostoru po kojoj su policijski službenici MUP USK-a i postupili”, navodi se u saopštenju MUP-a USK.

Iz kog razloga MUP USK nije obavijestio ovdašnje zvaničnike, prije svega, premijera o dolasku visoke delegacije RS-a za sada nije poznato. Ovi događaji i sama retorika Milorada Dodika na licu mjesta izazvali su nelagodu među građanima Bihaća.

 

Garavice svjedoče strašnom zločinu NDH na ovom prodručju

Garavice su mjesto masovnog pogubljenja i spomen-područje u neposrednoj blizini grada Bihaća. Početkom drugog svjetskog rata 1941. godine na Garavicama je izvršen masovni pokolj Srba, Jevreja i Roma od strane Ustaša u kojem je, prema nezvaničnim procenama, ubijeno oko 12.000 ljudi.

Krajem 1942. partizani su oslobodili područje Bihaća, i neki izvršioci zločina su uhvaćeni. Moša Pijade je osnovao komisiju koja je dobila zadatak da prikupi dokaze o ratnim zločinima počinjenim protiv Srba, Jevreja i Roma u ovome kraju.

Narod i opština Bihać su 1949. podigli skromni spomenik žrtvama pokolja, da bi 1981. otvoren spomen-kompleks na Garavicama. Memorijalni spomenik je djelo arhitekte Bogdana Bogdanovića jednog od najpoznatijih i najuspješnijih graditelja memorijalne arhitekture u regionu jugoistočne Evrope.

Kulturni pejzaž – Spomen-park žrtava fašističkog terora Garavice u Bihaću, proglašen je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Forma spomenika, kao cjeline je očuvana, ali je djelimično oštećen gelerima granata iz proteklog rata 1992. – 1994. godine.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...