U Domu zdravlja Bihać od prošle sedmice teče registracija građana koji dosad nisu bili u evidenciji Službe za porodičnu medicinu, već su zdravstvenu zaštitu ostvarivali u Službi opće medicine. S ciljem njenog rasterećenja formirana su četiri nova tima porodične medicine koje čine ljekari i medicinski tehničari. Time će zdravstvenu brigu za oko 42.000 pacijenata pokrivati ukupno 22 tima porodične medicine koliko ih radi u ovom domu zdravlja…

BIHAĆ, 18. oktobra – Na glavnom ulazu u Domu zdravlja Bihać vrši se registracija građana koji su došli kako bi se evidentirali u jedan od četiri novoformirana tima porodične medicine. Građani dolaze svakodnevno, nakon poziva, koji je upućen iz ove zdravstvene ustanove. Dnevno se upiše i po nekoliko stotina građana, ističu zdravstveni radnici u Domu zdravlja. Samo u par dana prošle sedmice javilo se više od 1.000 građana. Vrijedi podsjetiti kako je inače veliki broj građana već je u ranijem periodu izabrao svog porodičnog ljekara.

Jedan tim porodične medicine u prosjeku brine za 2.200 pacijenata, što je, iako po standardu i previše, a što producira duže čekanje pacijenata. Sa četiri nova tima trebao bi se rasteretiti taj pritisak ali i ukupno poboljšati zdravstvena zaštita građana. Angažirana su tri mlađa i jedan iskusniji ljekar koji od ranije rade u ovom domu zdravlja. Ljekari su već uključeni u ‘PAT’, odnosno Program dodatne edukacije u porodičnoj medicini.

Za registraciju je dovoljno je da se javi jedan od članova uže porodice sa svojim ličnim dokumentom, zdravstvenom legitimacijom i ličnim dokumentima ostalih članova porodice kako bi se registrirao u izabrani tim porodične medicine. Inače, zdravstvene usluge u ovom Domu zdravlja pružaju se u objektu koji je teško oštećen u potresu prije skoro dvije godine i koji bi na istoj lokaciji trebala zamijeniti nova zgrada. Trenutno je u izradi glavni građevinski projekt za koji ugovor potpisan prije mjesec dana.

(rtvusk.ba)