Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić pridružio se danas primopredaji donacije Međunarodne komisije za migracije ( IOM ) za Drugu srednju školu u Velikoj Kladuši.

Ova škola obrazuje profile: ekonomski tehničar, poslovno pravni tehničar, prehrambeni prerađivač, trgovac, kuhar i pekar a današnja donacija namijenjena je za praktičan rad. I korisnici Mirala, volonteri Fashion Cornera su sašili i poklonili kecelje za 120 srednjoškolaca, polaznika smjera za pekare i kuhare uz majice brenda ( No Nation Fashion – Made in BiH by People on the Move) i tako se uključili u ovaj projekat podrške lokalnoj zajednici kroz koji je IOM obezbjedio posuđe i ostalu potrebnu opremu/inventar za kuhanje i održavanje prakse učenika smjera pekar i kuhar. Aktivnost je organizirana u zajedničkoj koordinaciji IOM, Službe za poslove sa strancima i II srednje škole u Velikoj Kladuši a podržano kroz projekte: COVID 19 and Social Cohesion.

Premijer Ružnić naglasio je da napokon, nakon tri godine, se dokazuje da se migrantskom krizom može upravljati a projekti iz fondova EU mogu biti od značaja lokalnom stanovništvu te je i ovo jedan konkretan primjer kvalitetne saradnje.