Imenovanje Dragane Čavke u Upravni odbor RTRS-a izaziva brojne reakcije u javnosti. Glasovima vladajuće skupštinske većine, Čavka je, kao kandidat iz reda bošnjačkog naroda, sinoć izabrana za člana Upravnog odbora RTRS-a.

Ova odluka izazvala je ismijavanje po društvenim mrežama, prvi od njih bio je SNSD-ov Srđan Amidžić.

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić (SNSD) rekao je da ga ne čudi osuda javnosti nakon što je Narodna skupština Republike Srpske izglasala Draganu Čavku za članicu Upravnog odbora RTRS-a iz reda bošnjačkog naroda.

“Ne interesuju me razlozi onih koji su glasali, ali smatram da se svemu tome trebalo malo ozbiljnije pristupiti”, istakao je Amidžić nakon što je Čavka, iz reda bošnjačkog naroda, izabrana jučer u Upravni odbor javnog servisa.

“Ukoliko neko želi da promijeni vjeru, to je njegova stvar, ali ako to radi zbog bilo koje pozicije, onda se javnost sa pravom pita o kakvim se ljudima radi. Mene bi bilo sramota”, naglasio je Amidžić.

Čavka kao član Socijalističke partije koju vodi Petar Đokić (dugogodišnji partner u vladajućoj koaliciji u RS-u) izjašnjavala kao Srpkinja, te u dva navrata bila na pozicijama pomoćnika ministra, jednom u Ministarstvu trgovine i turizma RS-a, a potom i u Ministarstvu finansija RS-a kao pomoćnik ministra za trezor.

Tokom mandata 2014-2018, tada kao Dragana Ristić, udala se za kolegu iz skupštinskih klupa Admira Čavku (SBB), i potom promijenila prezime. Ovo nije prvi put da ime Dragane Čavke (Ristić) izaziva reakcije i polemike u javnosti.

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković je prije tri godine objavio ugovor o nastupima bendova u restoranu javnog gradskog preduzeća Akvana među kojima je bilo i ime Dragane Ristić. Ona je naime svojevremeno bila u bendu “Čiča Gliša” zajedno sa svojim tadašnjim suprugom Sašom Ristićem.

– U ugostiteljskom objektu Akvane, koja je dužna 10 miliona KM, pjevali su i uzimali novac oni koji nisu uopće u registru estradnih umjetnika. Jedna od njih koja je za takozvano pjevanje dobila 17.000 KM je Dragana Ristić, pomoćnica ministra za turizam i ugostiteljstvo u Vladi RS-a. Njena majka Jevrosima je također uzela 10.000 KM za pjevanje, a nije pjevala. Tražit ćemo odgovornost – kazao je 2021. godine Stanivuković predstavljajući izvještaj gradskog Tima za reviziju.

Dragana je sve to odbacila i pravdala se tvrdnjama da je u situacijama kada njen tadašnji muž i vođa benda Saša Ristić nije bio u prilici da potpiše ugovor za zarađeni honorar, to činila ona.

Početkom 2018. godine obavljajući funkciju pomoćnice ministra trgovine i turizma, neslavno se proslavila zbog svojih gafova. Naime, sa sjednice u februaru te godine objavljeni su videosnimci na kojima je teško i loše čitala, a kolegama se obraćala pogrešnim imenima i prezimenima.

U žiži javnosti se našla i u septembru 2023. godine kada je imenovana za pomoćnika ministra za trezor Vlade RS-a. Na jednoj od sjednica Vlade njenom imenovanju na tu poziciju usprotivio se premijer RS-a Radovan Višković, međutim već na sljedećoj sjednici je ipak imenovana. Međutim, nikada nije zvanično preuzela tu funkciju jer odluka nije objavljena u Službenom glasniku RS-a.

(crna-hronika.info)