U periodu kada je zima sve bliže mnogi naši građani su u strahu kako će zagrijati svoje domove, a posebno su zabrinuti oni koji se griju na pelet.
Cijene peleta su u konstantom rastu, te mjere zabrane izvoza, koje je uvelo Vijeće ministara BiH, nisu dale adekvatne rezultate.

Trenutna cijena peleta na tržištu Bosne i Hercegovine je od 700 KM do 750 KM po toni, ovisno od lokacije. Ono što je također činjenica je veliki porast potražnje upravo iz straha da bi moglo doći do dodatnog poskupljenja ili nestašice.
Mnogi koji su čekali eventualno pojeftinjenje ipak su se odlučili nabaviti pelet po trenutnim cijenama.
Kako kažu iz kompanije “Drvosječa” potražnja je u ovom mjesecu znatno porasla.
“Potražnja je manja nego prošle godine, no ako uzmemo prethodne mjesece, u ovom mjesecu potražnja je znatno veća”, poručuju iz kompanije Drvosječa.
Poručili su da bi moglo doći doći do povećanja cijena ovog energenta kada se ukinu mjere zabrane izvoza koje su na snazi još desetak dana.
“Dok traju zabrane izvoza cijena neće rasti, no kada se zabrana ukine, odnosno ako izvoz krene 24. septembra, cijene će zasigurno rasti i niko ne može prognozirati koju će razinu dostići”, poručili su iz Drvosječe.
Rekli su da nije isključeno da bi cijena vjerovatno mogla dostići onu iz regiona gdje se tona peleta prodaje po cijeni većoj od 1.000 KM.
No, kako navode, ni to neće biti problem koliko bi problem mogla biti sama količina peleta.
“Trenutno postoje dovoljni kapaciteti da se može pokriti tržište Bosne i Hercegovine, no ukoliko se zabrana izvoza ukine zbog ogromne potražnje na inostranom tržištu peleta neće biti nikako”, upozoravaju iz Drvosječe.
Vlasti Bosne i Hercegovine moraju što prije reagovati kako bi se spriječila eventualna nestašica, prvi korak bi trebao biti produženje postojećih mjera zabrane koje, podsjećamo, prestaju važiti 24. septembra.

(Klix.ba)