Grad Bihać je trenutno dužan više od 35 miliona maraka, pokazuju podaci iz informacije o izvršenju sredstava budžeta grada Bihaća koju su juče razmatrali bihaćki vijećnici na redovnoj sjednici Gradskog vijeća.

Ukupno zaduženje grada Bihaća na dan 31.12.2015. je bilo oko 34 miliona KM, a u prvom kvartalu 2016. je evidentiran deficit od oko 900 hiljada KM.

Osim toga javno su iznesene informacije o nenamjenskom trošenju sredstva za Kantonalnu bolnicu, Civilnu zaštitu i KFW projekat, dok socijalne stavke poput Javne kuhnje nisu realizirale. Primjećeno je da je ove godine izostala i finansijska podrška Una regati i sličnim manifestacijama, dok su novci isplaćivani političkim strankama po raznim osnovama.

Trend zaduženja u gradu Bihaću prisutan je od rata na ovamo, ali svoj vrhunac doživio je posljednja dva mandata, podsjeća portal ABC.

U cilju prevazilaženja katastrofalnog finansijskog stanja budžeta grada Bihaća predložen je zaključak da se do završetka ovog mandatnog perioda potpuno zaustavi stvaranje novih ugovornih i drugih obaveza koje nisu od vitalnog interesa za grad, kao i da se zaustave svi projekti u toku, čiji prekid neće izazvati dodatne finansijske štete za grad Bihać.

Ovaj zaključak odbijen podržalo nedovoljan broj vijećnika, njih 13, dok je 8 prisutnih vjećnika iz SDA glasalo protiv njegovog usvajanja.

/abc