Dudaković na manifestaciji “Putevima pobjede Armije RBiH 2017.”: Na današnji dan Bošnjaci su oslobođeni

mojusk.ba

Centralna manifestacija obilježavanje 24. godišnjice deblokade Mostara i Bjelopoljske kotline, pod nazivom „Putevima pobjede 2017.“, održana je pred velikim broj građana na sportskom igralištu Osnovne škole Bijelo Polje.

Specijalan gost manifestacije bio je penzionisani general Armije RBiH, Atif Dudaković koji je u obraćanju skupu kazao kako je naziv manifestacije malo škakljiv, da Mostar nije bio blokiran, nego Bošnjaci i da su na današnji dan deblokirani i oslobođeni Bošnjaci ove doline i Grada Mostara, što je publika nagradila gromoglasnim aplauzom.

– Prirodno je da čovjek zaboravlja, na kraju svog života pamti samo ili ekstremno dobre ili one ružne stvari koje je prošao kroz život. Mi ne dozvoljavamo da vrijeme učini ovaj zaborav. Neki narodi i države osnivaju institute i razne ustanove da se ne zaboravi istina, tako da se i mi skoro svaki dan, nekim događajem prisjećamo borbe našeg naroda za opstanak. Ovdje smo da čuvamo našu prošlost, da čuvamo istinu, da se borimo za nju – poručio je Dudaković.

Ibrica Ljevo, predsjednik JOB-a Mostar-Sjever i ratni komandant podsjetio je na taj dan, vojnu operaciju oslobađanja Neretvanske kotline od Mostara do Bijelog Polja.

– Na današnji dan jedinice Armije RBiH u gradu Mostaru bile su blokirane i jednostavno je njihov opstanak bio doveden u pitanje. Preko prostora Bijelog Polja, skupa sa patriotskim snagama Bijelog Polja, uspjeli su deblokirati grad. To je bila velika uspješna akcija i mi danas slavimo veliku pobjedu – poručio je Ljevo.

Manifestaciji je prisustvovao i ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević, koji je tom prilikom kazao da je jedna od osnovnih zadaća da obilježavamo značajne datume iz oslobodilačkog rata, a jedna od njih je deblokada Mostara i spajanje slobodnih teritorija.

– Danas smo tu da iskažemo duboko poštovanje šehidima i poginulim borcima, da iskažemo poštovanje našem narodnom heroju Midhatu Hujduru Hujki koji je tog dana dao svoj život. Samo hrabro srce pripadnika Armije BiH moglo je izvojevati jednu ovakvu pobjedu i uspostaviti vezu između slobodnih teritorija i na taj način spasiti ovaj dio BiH. Zbog toga je naša trajna obaveza poštivati ove datume i zajedno ih s našim suborcima obilježavati i prenositi istinu o odbrani BiH na mlađe generacije – kazao je Bukvarević.

Na samom početku manifestacije, u znak sjećanja na 160 poginulih boraca, pušteno je 160 bijelih balona.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...