Nisam, Boga mi, postavila sliku zbog kampanje, kaže Elmedina Muftić.

Elmedina Muftić, simpatizerka Stranke demokratske akcije (SDA), našla se u žiži interesovanja brojnih korisnika društvenih mreža, kada ju je Nijaz Nanić, brat rahmetli generala Izeta Nanića iz Bužima, pozvao da ukloni jednu fotografiju.

Na toj fotografiji Elmedina drži u rukama zastavu na kojoj je lik rahmetli Izeta Nanića uz natpis “Nanićevi Bužimljani”. Nijaz je reagirao i zamolio Elmedinu da ukloni tu fotografiju jer smatra da “to ne smije biti pokriće za bilo čije lične ambicije ili ambicije grupe ljudi”, direktno označavajući SDA i njene članove.

– Znaš li gdje su djeca rahmetli Izeta Nanića, heroja oslobodilačkog rata. Ja znam: Dva sina koja je imao napustili su BiH, jer ovo je zemlja isključivo za one koji za sebe kažu “Mi smo djeca SDA, a to je sigurno da izdati nećemo” – dodao je brat legendarnog komandanta 505. viteške brigade Petog korpusa Armije Republike BiH.

Elmedina je za portal “Avaza” kazala da voli i poštuje Izeta Nanića i njegovu porodicu.

– Ja izuzetno poštujem porodicu našeg komandanta, generala Izeta Nanića. Samim tim, poštujem i Nijaza Nanića kao njegovog brata, ali i kao pripadnika 505. bužimske brigade. Ne bih željela ulaziti u polemiku. Nijaz je rekao šta ima da kaže. Nisam skinula sliku generala sa svog profila ni onda kada su me zbog pisanja o njemu privodili u SIPA-u prošle godine u februaru i tu sliku neću skinuti nikada.

I meni i njemu neka ostane ovo naše

Ja sam vjernica. Ostavit ću Gospodaru svjetova da prosudi. Moje namjere i nijet su čisti. Nikada mi nije bila namjera da govorim časno ime naše Armije RBiH i koristim za bilo kakve svrhe. Ja sam građanin. Imam demokratsko pravo da podržavam koga hoću. Imam pravo da budem član bilo koje političke partije i sam Nijaz koliko vidim je na nekakvim listama nekih političkih partija, znači samim tim kao njegov brat ne bi trebao, da ako hoćemo da zašitimo to ime.

Ja sam prijatelj Bužima i porodice Izeta Nanića.

Ja sam danas imala poruke od članova njegove porodice koji mi se izvinjavaju i kažu da to nije njihov stav. To je ono što želim reći. Ja i dalje neću ulaziti u polemiku iz poštovanja prema Izetu Naniću, prema porodici. Nisam odgovorila ni na svom profilu. Mada kao žena sam izložena porukama od toga da me nazivaju dr***m i da mi rade… Ne znam zašto ljudima trebaju takve stvari?! Jučer sam se čula s Nijazom, razgovarali smo sat vremena u vrlo emotivnom razgovoru. Čovjek nije htio da povuče ono što je rekao. I meni i njemu neka ostane ovo naše.

Ja duboko vjerujem, da je naš general Izet Nanić živ i da razumije i njega i mene.

– Nisam ni ja. Da razjasnimo, ja imam sliku sa zastavom Udruženja Nanićevi bužimljani. To je ta zastava. Slika je na mom profilu dvije godine i prije izbora.

Ja sam autor knjige „Pamti Bošnjače“. Radila sam priču o Izetu Naniću, o 505. Nije to moj rad i veze s Izetom Nanićem.

Ja u Bužim idem deset puta godišnje što mogu potvrditi moji prijatelji iz Bužima i Nanićevi saborci tako da ja apsolutno niti Nijaza, niti Izeta Nanića, niti Bužim, nisam iskoristila za SDA, niti bih uradila. To je meni iznad politike, iznad svega, domovina, država. To je moja sloboda.

On ima pravo da reagira.

Ja imam pravo da kažem ovo što jesam. Ja sam ovo što jesam i to ću biti. Ja vam mogu reći kao čovjek koji vjeruje u Boga. Ostavljam to Gospodaru svjetova i moje i Nijazovo. Tamo ćemo se kusurat. Sve što sam iskoristila, ime Izeta Nanića, ja sam spremna da odgovaram. Ono što nisam i pred Bogom i pred ljudima, Allah to najbolje zna.

Ja nikada neću njegovu sliku skloniti zbog političke kampanje, a nikada neću prestati biti ono što jesam, podržavam SDA.

Nisam, Boga mi, postavila sliku zbog kampanje. Slika je postavljena 15. avgusta na Dan brigade. Prije toga je bila slika ista takva sa zastavom, istom tom samo prošle godine, sa obilježavanja dana jedinice. Ko prati moj profil zna da je tako, da su stalni statusi o Izetu Naniću. Imam pravo, neka me tuže što sam stavila. Tamam da snosim i sankcije ja neću skloniti slike – kaže Elmedina Muftić.

U mom srcu ima mjesta

Na konstataciju da na svom profilu ima fotografije sa Sebijom Izetbegović, koja je kandidatkinja SDA za Skupštinu KS i supruga Bakira Izetbegovića, lidera SDA, te da zbog toga ljudi percipiraju i dolaze do zaključka da se ime rahmetli Nanića koristi u političke svrhe, Muftić je kazala:

– Eto vidite mene. To sam ja! Spoj Izeta Nanića i Sebije Izetbegović! Ne, nisam rekla da sam spoj. Molim vas nemojte to iskrivljavati. U meni imaju mjesta i on i ona! Ja sam rekla da u mom srcu ima mjesta i za Izeta Nanića i za Sebiju Izetbegović – kazala je Elmedina Muftić za “Avaz”.

(avaz.ba)