U sklopu programa obilježavanja dvadeset i četvrte godišnjice formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine, Oružane snage Bosne i Hercegovine organizirale su danas u Kasarni „Adil Bešić“ u Bihaću Dane otvorenih vrata kako bi mlade, mališane iz vrtića, učenike i studente upoznali s opremom i naoružanjem kojima raspolažu naše oružane snage i njihovom ulogom u ratu i miru.

Pripadnici Drugoga rendžerskog pješadijskog puka koji u okviru OS BiH baštine tradiciju Armije RBiH u Kasarni „Adil Bešić“ u Bihaću na Danima otvorenih vrata prikazali su mladima način života, rada i funkcioniranja Oružanih snaga BiH, snage i sredstva kojima raspolažu, kao integralni dio šire društvene zajednice, što one zaista i jesu.

Vojnici su mališanima, učenicima osnovnih i srednjih škola te studentima fakulteta Univerziteta u Bihaću ovom prilikom prikazali i tenkove u krugu kasarne u stanju konzervacije, te izveli mini-vježbu iz segmenta operacija podrške miru što je također jedna od osnovnih zadataka misije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Mladi su s velikom pažnjom razgledali izloženu opremu i naoružanje i postavljali pitanja oficirima i vojnicima OS BIH, među njima Lucijan Šantić, učenik Katoličkog školskog centra i Samra Beganović, učenica OŠ Ostrožac.

Dane otvorenih vrata OSBiH uveličali su svojim prisustvom i penzionisani oficiri Armije RBiH i Vojske Federacije među kojima i major Dževad Felić koji nije krio zadovoljstvo što se ova manifestacija već tradicionalno organizira s ciljem čuvanja uspomena na našu Armiju RBIH.

/tekst: Rtvusk, foto: Grad Bihać