Ljubitelji povijesti na Facebooku ostali su uvjereni da je putovanje kroz vrijeme moguće nakon što se u jednoj grupi pojavila crno-bijela fotografija iz Drugog svjetskog rata na kojoj je prikazan čovjek koji kao da razgovara na mobilni telefon dok stoji naslonjen na izlog trgovine.

Oko njega je ulica prepuna lokalaca, kao i vojnika američke vojske. Prema The Sunu, slika je snimljena u glavnom gradu Islanda Reykjavíku 1943. godine – mnogo prije izuma prijenosnih telefonskih uređaja. Prvi mobilni telefon, Motorola DynaTAC 8000X, prodan je 1973. godine.

Muškarac, koji kao da drži uređaj na uhu, bio je odjeven u kaput, nosio je kapu i gledao je u smjeru kamere koja je snimila fotografiju. Sliku, koja je potaknula teorije zavjere, podijelio je njezin vlasnik Kristján Hoffman u Facebook grupi Gamlar ljósmyndir (u prijevodu: Stare fotografije).

Fotka izazvala raspravu na internetu

“Američka vojska preuzima Island, kao što vidite. Na ovoj prekrasnoj slici pažnju privlači čovjek koji se pokraj izloga, na sredini slike, naslanja i priča na mobitel”, napisao je Hoffman na Facebooku. Njegova je objava izazvala veliku raspravu na internetu.

Jedna osoba je rekla da se čovjek samo češkao po uhu, dok je druga rekla da je podigao sat da vidi radi li jer čovjek stoji ispred trgovine satova na slici. No Hoffman tvrdi: “On stoji sam i nosi drugačija pokrivala za glavu od ostalih i šal i ponaša se kao što bismo mi danas činili.”

Terorije zavjere najčešće na društvenim mrežama izazovu i najviše komentara.

(N1)