Novi Golf je stigao – osma generacija kreće moćnim stopama. Niti jedan drugi europski automobil nije se češće prodavao. Donosimo vam kratki pregled sedam slavnih prethodnika.

U posljednjih 45 godina proizvedeno je više od 35 miliona jedinica Volkswagen Golfa. Čisto s matematičke točke gledišta, otprilike svakih 40 sekundi jedna osoba negdje u svijetu odluči kupiti novi Golf. To je vozilo koje je omogućilo automobilski napredak svima već sedam generacija.

“Bez obzira koja generacija: tajna uspjeha Golfa bio je i ostao zbir njegovih karakteristika: savršen pratilac svakodnevnog života, svestranost, funkcionalnost, pouzdanost i kvalitet kao nijedan drugi automobil”, kaže Dieter Landenberger, Head of Heritage Volkswagen.

Od uvođenja 1974. godine, smatran je pretečom kompaktne klase, koja je ubrzo nastala kao “Golf klasa”. Od tada se svi ostali moraju natjecati s Golfom. I ne samo lokalno, već i globalno, jer je Golf svjetski bestseler.

Golf I – 1974. – 1983.

1974. je godina u kojoj Njemačka po drugi put postaje svjetski prvak u nogometu, u Kini je otkrivena vojska od terakote, ABBA pobjeđuje na Eurosongu s “Waterloom”, a američki predsjednik Richard Nixon podnosi ostavku zbog afere Watergate. A ujedno je i godina u kojoj Volkswagen predstavlja prvi Golf, nasljednik Bube.

Glavni dizajner Volkswagena Klaus Bischoff, kaže: “Korak od Bube do Golfa bio je revolucionaran. Prelaskom sa zračno hlađenog stražnjeg motora na vodeno hlađeni prednji motor, u to je vrijeme stvoren potpuno novi koncept automobila.” Okrugla je postala kutna – promjena paradigme. Stilske značajke najuspješnijeg dizajna kompaktnih automobila? “Glavni elementi dizajna Golfa I – silueta s uspravnim, čvrstim C-stupom, upečatljivi lukovi kotača i vodoravna prednja strana s tankom rešetkom i prednjim svjetlima koja strše prema dolje – i danas se mogu naći u svakom Golfu,” kaže Bischoff.

U martu 1974. prvi je Golf sišao s proizvodne trake u Wolfsburgu. Oglašavanje započinje sloganom: “Novi popularni sport: Golf” – vizija koja se trebala ostvariti. Prva generacija ostavlja svoj trag: nasljednik Bube prodaje se 6,99 miliona puta.

Golf II – 1983. – 1991.

Da, postoji nasljednik! I evo ga: Golf II je veći i aerodinamičniji. Dizajneri dosljedno slijede DNK Golfa I i istodobno stvaraju napredne nove detalje.

Originalna skripta iz Volkswagena 1983. godine ističe: “Golf mora ostati Golf. Dakle, nema novog dizajna koji odstupa od koncepta Golf – ali unatoč tome novi automobil od branika do branika prema motu: kontinuitet u konceptu, napredak u detaljima i kvaliteti. Stražnji dio je radikalno dizajniran: zadnja svjetla Golfa I postavljena su na samo dno odmah iznad odbojnika – u slučaju Golfa II oni se sada pomiču dalje. To nema nijedan drugi automobil 1983. godine. U međuvremenu, C-stup, koji je i danas tipičan, gradi most između generacija. To Golf II čini nepogrešivim i otpornim na krivotvorenje.

Novo vozilo manifestacija je “fenomena golfa” – Volkswagena par excellence. To postaje ogledalna slika brenda: kompaktni automobil s statusom više klasa koji doseže sve razine društva.

Serijska proizvodnja drugog Golfa započinje u pogonu u Wolfsburgu u junu 1983. godine. Tehničke inovacije: sistem protiv blokiranja kotača (ABS), servo upravljač i “Syncro”, prvi Golf s pogonom na sve kotače. I to već 1989. – prije više od 30 godina! – Volkswagen je predstavio prototip ovog Golfa s električnim pogonom (Golf Citystromer) i Golf Hybrid studijom. Također je u prvom planu što se tiče okoliša: Golf je to koji je u septembru 1984. prvi put imao regulirani katalitički pretvarač u 1,8-litrenom motoru s ubrizgavanjem. Pet godina prije obaveznog uvođenja katalitičkih pretvarača u Njemačkoj. Godine 1989. u novembru je uslijedio prvi dizelski motor s katalitičkim pretvaračem – prvi na svijetu.

Do ljeta 1991. proizvedeno je ukupno 6,3 miliona jedinica druge generacije, uključujući sve derivate.

Golf III – 1991. – 1997.

Da, izgleda drugačije – ali još uvijek je odmah prepoznatljiv kao Golf: Golf III bio je prvi s klinastom formom koja je bila jednako dinamična koliko i aerodinamična (vrijednost koeficijenta otpora: 0,30). Moćno je prisutan na cesti zahvaljujući puno širem kolosijeku, a čak su i u verzijama s nižim pogonom kotači u ravni s tijelom, za razliku od prethodnika.

“Kako smo prelazili s prvog na drugi Golf, povećali smo automobil, ugradili snažnije motore i omogućili mu bolju upravljivost. U trećoj generaciji dizajn sada igra veću ulogu. Pronašli smo izgled koji je tipičan za Golf koji zrači sigurnošću i kvalitetom”, rekao je Herbert Schäfer, tada glavni dizajner bestselera.

Volkswagen je također uveo novu eru sigurnosti s Golfom III. S jedne strane, bio je dostupan od 1992. s prednjim zračnim jastucima. S druge strane, veliki napredak u dizajnu karoserije doveo je do značajnih poboljšanja u karakteristikama sudara.

Tehničke inovacije: šestocilindrični motor (VR6), sistav tempomata, oksidacijski katalitički pretvarač za dizelske motore i dizelski motor s izravnim ubrizgavanjem (TDI), koji su temu dizela i dinamike vožnje podigli na potpuno novi nivo. Golf je 1996. godine imao i prve bočne zračne jastuke, a nedugo nakon toga ABS je postao standard za sve modele Golfa.

Koncept djeluje, a brojni derivati ​​još više povećavaju prodaju. U trenutku kada je zamijenjen, Golf III prodao se je u 4,83 miliona primjeraka.

Golf IV – 1997. – 2003.

Kontinuitet vodi do uspjeha. Golf IV predstavljen je novinarima u Bonnu 18. augusta 1997. Hartmut Warkuß, šef dizajna, gradi mostove do originalnog Golfa u dizajnu četvrte generacije: dugi krov, strmi stražnji dio i snažni C-stup čine dio DNA dizajna brenda. Warkuß ističe: “Golf je spomenik. Automobil koji je neprimjetno krenuo stopama globalnog uspjeha Bube. Bilo je logično podvući strategiju kompanije na evolucijski, a ne revolucionarni način. Važno je pokazati kontinuitet na vrlo visokoj razini.”

Ali Golf IV nije bio samo vizualno revolucionaran, već je i tehnički bio revolucionaran. Njime je Volkswagen postigao novi standard kvalitete i bio prvi proizvođač koji je probio klasne granice. Istodobno, demokratizacija sigurnosti nastavljena je debijem Elektroničke kontrole stabilnosti (ESC) u Golfu (1998).

Tehničke prekretnice postignute su i u četvrtoj generaciji: 1998. godine predstavljen je prvi Golf s pogonom na sve kotače s Haldex spojkom – Golf 4MOTION. Ubrzo nakon toga, Golf je predstavio 6-stupanjski mjenjač. Na svoj 25. rođendan lansiran je specijalni GTI model sa 132 kW / 180 KS, Golf GTI “Edition 25”, koji je sada vrlo tražen kao kolekcionarski predmet. 2002. godine Volkswagen predstavlja najsportskiji Golf do sada: brzi Golf R32 od 250 km / h. Ovaj vrhunski model u seriji prvi je put dostupan s revolucionarnim, brzim i ekonomičnim mjenjačem s dvostrukom spojkom (DSG).

25. juna 2002., Golf prestiže Bubu. S proizvedenih 21.517.415 modela postaje najsagrađeniji Volkswagen svih vremena. Do 2003. proizvedeno je 4,99 milijuna jedinica Golfa IV, uključujući sve derivate.

Golf V – 2003. – 2008.

Za Golf 2003. godina označava prekretnicu jer je za gotovo tri desetljeća postao najprodavaniji automobil iz Njemačke. Smatra se “das Auto” par excellence, kao jedino vozilo u kompaktnoj klasi sa statusom bez premca. A peti Golf?

DNA prve generacije ostaje osnova – ali sam broj V vizualno je ponovno inoviran. Dizajn s karakterističnim C-stupom, snažnim stražnjim dijelom, naglašenim sportskim prednjim dijelom i mišićavom siluetom koja se diže straga je izuzetno dinamičan. Novost u Golfu je prednji dio, hauba po prvi puta prati konturu prednjih svjetala kao u sportskom automobilu.

Peta generacija također impresionira brojnim tehničkim inovacijama: kućište zavareno laserom, stražnji bočni zračni jastuci, stražnji ovjes s četiri karike, 7-stepeni DSG, biksenonska prednja svjetla, senzor za kišu i panoramski krov. Uz to, Golf V postiže rezultat s turbo benzinskim sistemom izravnog ubrizgavanja u GTI-u i prvim Twinchargerom (TSI) na svijetu.

Godine 2006. debitirao je Golf Plus, a 2007. godine slijedi CrossGolf, novi Estate i ekonomični Golf BlueMotion.

Bila je to peta generacija Golfa koja je prvi put nadmašila mnoge svoje više srednje klase u smislu udobnosti, dinamike i kvalitete. U martu 2007. Golf obilježava velika “proslava” od 1974. proizvedeno je 25 miliona jedinica. Tokom vijeka pete generacije kupcima je prodano 3,4 miliona jedinica, uključujući sve derivate.

Golf VI – 2008. – 2012.

Golf VI označava početak tihe revolucije: svojom premijerom, sigurnosne tehnologije iz luksuzne klase – a time i dašak luksuza – prelaze u segment kompaktnih vozila. Šesta generacija predstavljena je svijetu na Islandu u septembru 2008.

Lansiranje na tržište održalo se pod sloganom “Iskusite vrijednost iznova”. Laserski zavareno tijelo toliko je stabilno da je postiglo maksimalnih pet zvijezda u EuroNCAP testu sudara. Zračni jastuk za koljena sada je također standardno u vozilu. Tu su i razni sistemi pomoći koje i danas cijenimo u Golfu: automatska kontrola dugog svjetla, ParkAssist, asistent za kretanje uzbrdo, elektroničko upravljanje prigušivačem DCC, start / stop sistem, način oporavka, dinamičko osvjetljenje zavoja i stražnja LED svjetla.

Stoga ne čudi što je 2009. godine najnapredniji Golf postao “Svjetski automobil godine”. U sljedeće četiri godine s proizvodnih linija sići će 2,85 miliona šeste generacije Golfa.

Golf VII – 2012. – 2019.

Nešto je drugačije – ali izgleda nevjerovatno dobro! Sedma Golf generacija, lansirana 2012. godine, prva je Volkswagenova serija modela koja se temelji na modularnom poprečnom kompletu (MQB). Zahvaljujući MQB-u i potpuno novim proporcijama, dizajn također postaje dinamičniji. Prednji kotači se tako znatno pomiču prema naprijed. Kao rezultat, prednji prevjes postaje kraći, a poklopac motora optički dulji.

Glavni dizajner Volkswagena Klaus Bischoff, ističe: “Kabina vozila vizualno se pomiče straga, dajući takozvani dojam unatrag kabini. To nazivamo proporcijama vozila luksuzne klase gdje je poklopac motornog prostora dugačak, a kabina je vrlo udaljena. Zato Golf VII ima proporcije koje se inače mogu naći samo u višim segmentima.”

Tehnološki, njegov dizajn postavlja nove standarde: težina mu je smanjena za 100 kilograma, a potrošnja goriva manja je i do 23 posto, ovisno o motoru. Sedma generacija Golfa uspostavila je novu vrstu digitaliziranih zaslona i upravljačkih elemenata u segmentu i dovela još više sistema pomoći u luksuznoj klasi. Ni jedan drugi model nikada nije bio usko umrežen sa svojim okruženjem.

Sljedeća prekretnica bila je elektrifikacija kompaktne klase 2014. godine: potpuno električni e-Golf2 već je tada imao domet od oko 190 kilometara. Ubrzo nakon toga, predstavljen je Golf GTE3 s plug-in hibridnim (PHEV) pogonom.

Golf je i ostaje najizgrađeniji Volkswagenov model svih vremena, s ukupnom proizvodnjom većom od 35 miliona primjeraka. Do danas je s proizvodne trake izašlo oko šest miliona Golfa VII.

Novi Golf VIII – 2020. – …

Mobilna ikona postaje digitalna ikona. Novi Golf predvodi. I pritom postavlja nova mjerila u digitalizaciji na cesti. Inteligentni sistemii asistencije čine svaku vožnju udobnijom i opuštenijom. U kombinaciji s prepoznatljivim osjećajem koje može samo Golf ponuditi.

Novi Golf – jednu generaciju udobniji, inteligentniji i umreženiji. Ukoliko želite zaista vidjeti i upoznati Novi Golf predlažemo da posjetite prodajno-izložbeni salon kompanije Berlina doo Bihać, na adresi Zagrebačka 57 ili rezervirate svoju testnu vožnju na broj 037 388 222.

(Sponzoriran članak)