U sklopu programa “EU podrška ekonomskom razvoju u Bosni i Hercegovini” realiziran je projekt  „Razvoj eko-zone i obogaćivanje njegove turističke ponude Nacionalnog parka Una“, kojeg su implementirali PLOD Centar i Općina Bihać, pod finansijskim okriljem Europske unije.

U okviru ovog projekta Gorska služba za spašavanje dobila je opremu  za spašavanje teško pristupačnih terena kako ljeti tako i zimi, te su renovirani i obogaćeni mnogi tereni. Predstavnici Europske komisije u sklopu svoje posjete Nacionalnom parku, obišli su renovirana mjesta i prisustvovali demonstracijama manjih vježbi u izvedbi GSS.

GSS je ovakva donacija jako bitna i potrebna za djelovanje u prirodi, jer se ovim povećava sigurnost za turiste koji dolaze. Tako je prošle zime spašavanje 4 mladića s lokaliteta Plješavice uspješno okončano, velikim dijelom zahvaljujući doniranoj  opremi.

Članovi GSS učestvuju u svim potrebama spašavanja prilikom nesreća, stoga treninzi i oprema kojom raspolažu izuzetno su bitni za bezbjednost posjetitelja.

/ rtvusk.ba