Grad Bihać biti će prva lokalna zajednica u Bosni i Hercegovini u kojoj će se realizirati pilot projekt prevencije kardiovaskularnih oboljenja građana srednje životne dobi . Ovaj izuzetno važan projekt realizirati će Centar za srce BH iz Tuzle u sklopu projekta IPA fondova i Evropske Unije, a učešće grada Bihaća danas je potvrdio i bihaćki gradonačelnik Emdžad Galijašević tokom susreta sa prof. dr. med.sci Emirom Kabilom , generalnim direktorom Centra za srce BH Tuzla.

“Ovo je izuzetno važan projekt ne samo za građane Bihaća, već i cijele BiH jer realiziramo prvi put pilot projekt dijagnostike kardiovaskularnih oboljenja jer je smrtnost od ovih oboljenja najveća u Evropi baš u našoj zemlji. Zato velika zahvala gradonačelniku i gradskoj upravi koja je prepoznala ovaj projekt kao izuzetno bitan u prevenciji oboljenja i mislim da ćemo do kraja ove godine izvrišiti dijagnostičke preglede za skoro 3.000 građana Bihaća “- kazao je dr.Kabil.

Prema riječima gradonačelnika Galijaševića, gradska uprava nije imala dileme da li se treba priključiti projektu prevencije kardiovaskularnih oboljenja, budući da je to, najmanje što kodgovorna lokalna zajednica kao što je Bihać može učiniti za svoje sugrađane.

“ Nažalost, sve veći broj naših sugrađana oboljeva od kardiovaskularnih oboljenja i zato je itekako važna prevencija i ja sam odlučio da će grad Bihać sufinancirati pregled u Centru za srce BH u Bihaću sa 20 KM, a ostatak će sufinancirati Centar za srce BH iz Tuzle. Znači ,naši sugrađani koji se prijave moći će besplatno izvršiti dijagnostički pregled i vidjeti svoje zdravstveno stanje kada je u pitanju srce “-istakao je gradonačelnik Galijašević.

Kako je danas dogovoreno, prvi pregledi osoba starijih od 45 godina biti će realizirani početkom jula ove godine u Centru za srce BH u Bihaću. Planirano je da tri do četiri doktora iz Tuzle dođu sedmično u Bihać , a imena svih građana koji se prijave za kontrolu biti će usaglašena sa udruženjima penzionera, boračkim udruženjima, RVI, porodica šehida i poginulih boraca , oboljelih od karcinoma, dijabetisa i svih rizičnih bolesti.