U protekle četiri godine mandata, a za vrijeme svog jednogodišnjeg postojanja portal USN.ba se osvrtao i kritizirao poziciju i opoziciju u Bihaću.

No, nakon skoro 4 godine nakon mnogobrojnih kritika, treba cijeniti i pozitivne stvari učinjene od gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom Galijaševićem.

Iako nismo toliko uspješni prema djelovanju na politiku i one koje kritiziramo, moramo priznati da je nakon kritika iznesenih vezanih za pojedine dijelove Bihaća, vlast reagirala.

Tako je obnovljen “Smaragdni most”, “Pasarela” je dobila novi izgled, stavljena je van snage Odluka o gradnji HE na Uni, samo su primjeri kojima su javnost sa učešćem portala USN.ba i građani skrenuli pažnju gradskoj upravi koja se nije oglušila na kritike.

Mnogi kritike ne doživljavaju, a najbolnije je nedoživljavanje kritka, dokaznog materijala i svih priloga vezanih za Univerzitet koje je objavio portal USN.ba. Obrazovanje je ulog za budućnost, kapital koji nema svoju cijenu kada imamo i dobijemo kvalitetan i obrazovan kadar.

Da je obrazovanje možda najbitnija karika u razvoju društva, na početku svog mandata je prepoznao sadašnji gradonačelnik Galijašević. Mjesečna cijena autobusne karte iz Kulen Vakufa, Orašca i ostalih udaljenih mjesnih zajednica košta preko 100KM i takva dirketna pomoć Grada Bihaća roditeljima i učenicima je potez koji je svakako vrijedan pažnje i priznanja pozitivnog i kvalitetnog poteza. Na prvu mnogima i jednostavan potez, ali “tog se niko nije sjetio”, pa očigledno i nije jednostavno.

U prilogu objavljujemo detaljan broj učenika po autobusnim stajalištima, ne po mjesnim zajednicima: Brekovica 125, Pokoj 130, Jezero 20, Srbljani 81, Kostela 6, Jablanska 41, Čavkići 10, Gata 94, Vrsta 57, Turija 40, Muhina vrba 40, Kamenica 50, Garavice 20, Muslići 30, Papari 30, Jasika 5, Izačić 79, Vikići 75, Klokot 40, Kulen Vakuf 32, Orašac 54, Duljci-Ćukovi 24, Ripač 80, Pritoka 40 i Lohovo-Orljani 102.

Preko 1300 učenika kojima je Grad Bihać omogućio besplatnu mjesečnu kartu je direktno ulaganje u obrazovanje, svakako je ova finansijska pomoć pomogla roditeljima u školovanju djece. Primjer koji ostali trebaju da slijede.

/usn.ba