Grad Bihać među 20 općina u BiH nosioc BFC certifikata

biscani.net

Ekonomski razvoj jedinica lokalne samouprave je prioritet, a jedan od važnih mehanizama u tom smislu je implementacija BFC standarda koji značajno podiže konkurentnost cijelog regiona, odnosno zemalja u kojima se ovaj program implementira. Jedinice koje ispune ove standarde dobijaju BFC SEE (Business Friendly Certification South East Europe) certifikat.

Najveći broj lokalnih jedinica koje imaju ovaj certifikat u zemljama jugoistočne Evrope je Bosna i Hercegovina gdje je 20 općina nosilac ovog certifikata, a za 11 od njih, među kojima je i Grad Bihać, jučer u Beogradu dodijeljen je certifikat na Godišnjoj skupština Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) koja djeluje kao regionalni tehnički sekretarijat BFC procesa.

„Ovaj program certifikacije nama kao lokalnoj zajednici, omogućava prezentaciju investicionih potencijala, infrastrukture, usluga i informacija koje se nude potencijalnim investitorima i postojećoj privredi i raduje činjenica da smo pokazali spremnost da dobijanjem ovog certifikata napravimo korak naprijed u postizanju konkurentnosti“ – istakao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća nakon uručenja certifikata u Beogradu.

BFC SEE program sprovodi se od 2012. i dosad se u proces certifikacije uključilo gotovo 100 gradova i opština iz pet zemalja od kojih su 44 ispunili uslove za sticanje certifikata koji privredi i investitorima predstavlja pečat kvaliteta i dokaz da će u ovim sredinama naći predvidivo poslovno okruženje u skladu s najvišim međunarodnim standardima, efikasne procedure, kvalitetne baze podataka i pouzdane usluge. Certifikacija gradova/općina podrazumijeva ispunjenje određenih standarda, tj. svojevrsnu garanciju da će postojeći privrednici, kao i potencijalni investitori, dobiti usluge i informacije na način koji olakšava poslovanje i aktivnosti koji spadaju u nadležnost lokalnih samouprava, te da će imati pouzdanog partnera u svim fazama realizacije biznisa.

Više od 3 miliona građana i 150.000 privrednih društava u certifikovanim gradovima i opštinama danas koristi efikasne servise lokalne administracije. Uslovi za poslovanje u ovim sredinama kvalitetniji su u prosjeku za 76 posto.0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...