Gradonačelnik Bihaća, Elvedin Sedić upriličio je danas prijem za dobitnike najviših ratnih priznanja i odlikovanja Armije R BiH, s područja Bihaća.

Prijem za dobitnike najviših ratnih priznanja i odlikovanja, te njihove porodice, sada već tradicionalno organizuje se 8. maja, dan prije odlaska dobitnika Zlatnih ljiljana i drugih priznanja i odlikovanja, s područja Bihaća, na centralno obilježavanje Dana Zlatnih ljiljana, koje se ove godine organizuje u Bugojnu.

„Kada je u pitanju Grad Bihać, mi smo već tradicionalno ovdje svakog 8. maja , na prijemu koji za nas organizuje gradonačelnik. Kao predsjednik Kantonalnog Saveza, ja sam izuzetno zadovoljan radom gradske uprave, koja nas prati u našim druženjima i drugim aktivnostima, koje organizujemo. Zbilja mi je bila čast i zadovoljstvo da sam danas bio prisutan ovdje i da smo zajedno podijelili radost današnjeg dana“.- rekao je Sejan Hambašić, predsjednik Kantonalnog Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja i odlikovanja USK.

„Zlatnog ljiljana su zaslužili svi moji momci, svi pripadnici IDČ Tigrovi i ne samo oni. Zaslužile su ga sve majke, sve žene, koje su svakodnevno ispraćale svoje sinove, muževe, braću. Zaslužila su ga sva ona djeca, koja su preživjela granate i druge strahote rata. Na žalost, nisu ga mogli dobiti svi i zato ja nosim Zlatnog ljiljana, za sve njih. Ponosno, kao jedina žena u 5. Korpusu, koja nosi ovo priznanje“.-kaže Fadila Porčić, pet puta ranjavana heroina i svojom današnjom izjavom pokazuje zašto je baš ona trebala dobiti ovo najviše ratno priznanje.

„Nekako su pomiješani osjećaji. Radost i sreća što se još uvijek možemo sresti s nekima od njih, koji su dali veliki doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, ali i žal za onima, koji su nas u međuvremenu napustili. U svakom slučaju, mislim da je naša obaveza da se uvijek prisjećamo onih, koji više nisu među nama, ali i onih, koji su s nama upravo zbog onog što su kao svoj doprinos dali u odbrambeno-oslobodilačkom ratu“.- rekao je gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić, naglašavajući i dobru saradnju izmedju gradske uprave i Udruženja dobitnika najviših ratnih priznanja i odlikovanja.

Nakon prijema i srdačnog razgovora, svi zajednu uputili su se prema šehidskom spomen-obilježju na Humcima, gdje su položili cvijeće i odali počast poginulim prijateljima.