U članku hrvatskog magazina ”Globus” navodi se da su obavještajne službe državnom vrhu Hrvatske poslale dramatično upozorenje o navodnim islamskim radikalima na granicma Hrvatske te da ih u BiH ima od 5 do 10 hiljada.

Analize hrvatskih službi, navodno, pokazuju da postoji i sve veći broj radikaliziranih skupina na granici s Hrvatskom, oko Velike Kladuše i Bihaća. Dio njih nije agresivan, ali među njima ima i onih koji zagovaraju život po šerijatskom zakonu i vrbuju sve veći broj sljedbenika. Islamska država ideal je kojem treba težiti. Postoje podaci o tome da se u zabačenim mjestima osnivaju škole koje rade po šerijatskom zakonu, u koje djevojčice ne mogu ići, a učenici ne smiju gledati TV ili slušati glazbu i moraju se pridržavati strogih vjerskih pravila.

Građanski savez Bihać oštro osuđuje etiketiranje grada na Uni kao terorističke baze potencijalno opasne za građane Republike Hrvatske. Građanski savez Bihać izražava osudu i, u najmanju ruku, degutantnih izjava o postojanju kampova, škola i drugih ”ustanova” koje djeluju po šerijatskim zakonima.

Također, Građanski savez Bihać skreće pažnju na Bihać kao prijateljsko, pitomo i tolerantno turističko središte, kojeg tokom sezone posjeti na stotine hiljada turista, te gdje se nije desio ni jedan incident u smislu ugrožavanja bilo čije sigurnosti. Naprotiv, brojni turisti, među kojima su I državljani RH sa šireg karlovačkog I gospićkog područja, nose sliku Bišćana kao dobrih domaćina, što potvrđuje rast posjeta iz godine u godinu.

Nadalje, građani Bihaća zasigurno ne predstavljaju opasnost po susjede, a jedini oblici ”napada” na Republiku Hrvatsku dolaze u vidu onih koji su vezani za sniženja u zagrebačkim trgovačkim centrima, kao i ”napadi” na turističke destinacije širom zadarske obale. S toga, Građanski savez Bihać poručuje hrvatskom državnom vrhu da ”prijetnje” potrošnje kuna koje dolaze iz grada na Uni nisu potencijalno opasne po njih, već zasigurno dobrodošle.

Na kraju, želimo skrenuti pažnju, ne na suživot, jer je to floskula nacionalističkih struktura koje su na ovim prostorima 90-ih godina vodile politiku fizičkog i duhovnog razaranja, kako onih ”drugih”, tako i ”vlastitih” građana, već na život, koji u Bihaću postoji među njegovim građanima, a samim time i Bošnjacima, Hrvatima, Srbima i Ostalima.

Gradski odbor Građanskog saveza Bihać