Hamdija Abdić Tigar za Faktor: Ako direktora RTVUSK smjenjuju zbog Fikreta Abdića, to neće moći!

faktor.ba
Skupština Unsko-sanskog kantona nije usvojila Izvještaj o radu Radio-televizije USK na prošloj sjednici. Nakon ovoga u tom dijelu BiH nastala je prava pometnja jer, kako tvrde mnogi sagovornici Faktora, "nezadovoljstvo" zastupnika u Skupštini nema apsolutno nikakve veze sa radom RTVUSK i njenog direktora Izeta Mustafića. Za Mustafića mnogi ovih dana tvrde da je uradio dobar posao kao direktor kantonalne televizije. Na poziciju je došao kao kadar SDA, ali mu dobar rad ne spore ni oni koji nisu naklonjeni toj stranci.

Negativna ocjena Izvještaju dijela zastupnika koji su prisustvovali glasanju, tvrde upućeni, data je isključivo zbog toga što je ova televizija snimila i počela sa emitiranjem dokumentarnog serijala “Svi zločini Fikreta Abdića”. Da se obustavi prikazivanje serijala i da se direktor smijeni, tražili su navodno iz Abdićeve Laburističke stranke, a uz pomoć Kluba Demokratske fronte (DF). Naime, oni koji tvrde da eventualna smjena direktora RTVUSK nema veze sa prikazivanjem serijala, kažu kako je ova pozicija pripala DF-u. Demokratska fronta je zvanično dio koalicije u USK, dok Laburistička stranka to nije, ali samo zvanično, u suštini bi se moglo reći da jesu. Ovu situaciju mnogi objašnjavaju kao konstantni dogovor i suradnju DF-a i Laburističke stranke, gdje DF laburistima “ispregovara” pozicije predstavljaući ih kao svoje.

Kadrovi Fikreta Abdića

Nakon bure koja je nastala na vijest da bi direktor Mustafić mogao biti smijenjen zbog serijala o presuđenom ratnom zločincu Abdiću, oglasio se i Hamdija Abdić Tigar, slavni komandant 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH i sadašnji vijećnik u Gradskom vijeću Bihaća.

– Neke moje riječi u vezi s tim su se pomalo pogrešno interpretirale i tumačile u javnosti. Ono iza čega stojim i što imam reći na tu temu je da ne branim nikoga personalno. Ne ulazim u to ko personalno treba biti direktor i sve ostalo što ima veze s politikom i raspodjelom pozicija. Ono što imam reći je da ukoliko se direktor, ko god on imenom i prezimenom bio, smjenjuje zato što se prikazuje serijal o zločinima Fikreta Abdića, to tako neće moći! Bit ću prvi koji će ga braniti ako je to razlog i bit ću protiv onih koji to zagovaraju, bez obzira na to iz koje stranke dolaze – kazao je Hamdija Abdić za Faktor.

U vezi s informacijom da bi za direktora RTVUSK mogao biti imenovan Adis Purić, sin Seada Purića, prvog čovjeka Radija “Velkaton” iz Velike Kladuše, Hamdija Abdić dodaje: Taman posla!

– Čuo sam i ja to sinoć. Samo nam još treba da televizija bude pod njihovom kontrolom i propagandom – dodaje.

Seada Purića smatraju nekadašnjim “prvim glasom” Fikreta Abdića na kladuškom “Velkatonu”. Njegov sin Adis je, kako su prenosili ovdašnji mediji, kazao da nikada nije bio član Laburističke stranke i kadar Fikreta Abdića. Vlada USK je nešto ranije imenovala privremenu Skupštinu RTVUSK u sastavu: Senad Đulić (SDA), Adnan Mujakić (DF) i Adis Purić, koji obavlja posao v. d. direktora “Velkatona”.

Laburistička stranka Fikreta Abdića u Skupštini USK ima samo dvojicu zastupnika. Zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Mirveta Beganovića i Rasima Kantarevića pa se smjena pokušava “progurati” preko DF-a, odnosno preko DF-ovih zastupnika Farke Hodžića, kao šefa Kluba te stranke i Ekrema Prošića.

Predsjedavajući Skupštine USK Nijaz Hušić (SDA) u izjavi za Faktor je jučer kazao da nikakva smjena nije najavljena te da je “Mustafić u ovoj televiziji napravio veoma dobar posao i veliki iskorak i ubijeđen sam da neće biti smijenjen. I izvještaj RTVUSK nije usvojen samo zato što je bilo odsutno mnogo zastupnika”.

Predsjedavajući je malo nervozan

Hušić je danas bio mnogo manje raspoložen za priču, a nakon što su se Faktoru javili čitatelji, pa i oni koji su bili prisutni na sjednici Skupštine, te posvjedočili da on ne govori istinu. Ako je Mustafić dobar i ako je Izvještaj o radu RTVUSK dobar, zašto je onda Hušić bio suzdržan kod glasanja, pitaju svjedoci dešavanja na sjednici, a i brojni građani u Krajini koji su stali u odbranu Mustafića. Ovo smo pitanje postavili i predsjedavajućem.

– Molim, šta zašto sam? A kako Vi to znate kako sam glasao? Imate pogrešnu informaciju. Hoćete da Vam pošaljem stenogram – rekao je Hušić, a potom spustio slušalicu i prije nego smo uspjeli reći da bi uvid u stenogram sa sjednice, odnosno listu glasanja, bio idealan dokaz.

Hušić se kasnije nije javljao na telefon. Zvanično listu glasanja u Skupštini u vezi s Izvještajem RTVUSK zatražili smo pisanim putem, ali i telefonski od Sanele Abdulahović, sekretara Skupštine. Nakon obećanja da ćemo je dobiti “ako predsjedavajući Skupštine odobri i da nema razloga da ne dobijemo”, ni Abdulahović se više nije javljala. Ni na telefon u kancelariji, ni privatni, a odgovor redakciji Faktora nije stigao.

Na sjednici je, kako je to Hušić jučer rekao Faktoru, bilo prisutno 18 od 30 zastupnika “pa Izvještaj zbog toga nije dobio većinu”. Sagovornici Faktora koji su bili prisutni u prostorijama gdje se održava sjednica postavljaju pitanje zašto Hušić kao predsjedavajući nije osigurao da zastupnici budu prisutni kod glasanja, a ne da “puše u hodniku i tako izbjegnu učestvovati u davanju podrške direktoru Mustafiću”.

Sedam je zastupnika u Skupštini USK glasalo za Izvještaj o radu RTVUSK: Samir Abazović, Admir Hadžipašić, Nedima Zulić, Rasim Pajić (A-SDA) te Damir Hodžić, Nisvet Jusić i Sanel Mahić (SDA). Deset je bilo suzdržanih, a dva su bila protiv. Preostalih 11 delegata nije bilo u sali prilikom glasanja. Kada je u pitanju ponašanje SDA USK u cijeloj situaciji, oni su podijeljeni međusobno i u ovom slučaju. Upućeni tvrde da je cilj većine “okrenuti glavu” dok stvar prođe, a sve s ciljem održavanja aktuelne koalicije u ovom kantonu, koja je ionako na labilnim nogama ponajviše zbog unutarstranačkih previranja u gotovo svim partijama, pa i u SDA.

Mustafićevo odlučno “ne”

Faktoru je iz više izvora potvrđeno da su zagovornici smjene direktora Mustafića na njega vršili pritisak i neposredno prije glasanja o Izvještaju. Tražili su da se obustavi emitovanje serijala “Svi zločini Fikreta Abdića”, a nakon što je odlučno rekao “ne”, Izvještaj je “pao”. Izvještaj je prethodno jednoglasno usvojen na Vladi USK, prošao skupštinske komisije, a na samoj sjednici Skupštine niko nije iznio bilo kakvu zamjerku.

Predsjedavajući Skupštine je Faktoru jučer kazao kako cijela stvar nema veze sa serijalom jer je on “prikazivan i prije nekoliko godina na istoj televiziji”. Ovo je daleko od istine. Serijal je snimljen u protekloj godini, a prva epizoda je emitirana 11. septembra 2017. godine. U serijalu su o zločinima Fikreta Abdića govorili mnogi istaknuti političari, javne ličnosti, borci Petog korpusa, logoraši… Bez obzira na to što je Fikret Abdić osuđen za ratne zločine i odležao kaznu, prema svemu sudeći pokušava se opstruirati prikazivanje dokumentarca koji bi i onima manje upućenima u dešavanja u vezi s takozvanom Autonomnom pokrajinom Zapadna Bosna, približio istinu o zločinima.

Mišljenje koje preovladava je da se od Laburista ovakvo što i moglo očekivati, ali da šokira ponašanje DF-ovaca Farke Hodžića i Ekrema Prošića. Da bi neupućenima stvari bile jasnije, Farko Hodžić, šef Kluba DF-a, bio je komandant 501. Slavne brigade ARBiH, a Ekrem Prošić jedan od komandanata u 503. Slavnoj brigadi. Hodžić je jučer izbjegao dati odgovor Faktoru na postavljena pitanja u vezi s razlogom i mogućom smjenom Mustafića.

Direktor RTVUSK je brat rahmetli Hamdije Mustafića, bivšeg zamjenika komandanta 505. viteške bužimske brigade i najbližeg saradnika rahmetli generala Izeta Nanića. Direktor Mustafić je i sam bivši borac Armije RBiH. Jedan brat mu je poginuo u ratu boreći se protiv “autonomaša”, a drugi brat Hamdija je umro u maju ove godine. Mustafićeva braća su nosioci odlikovanja “Zlatni ljiljan”.

Imajući sve ovo u vidu, mnogi postavljaju pitanje jesu li krajiški političari, pa čak i bivši komandanti, a sadašnji zastupnici u Skupštini, dozvolili da ih Fikret Abdić ponovo podijeli i ucjenjuje, a sve zarad pozicija u vlasti?0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...