Planinarsko društvo „Horizont“ iz Bihaća i ove godine po sedmi put organiziralo je humanitarnu akciju pod nazivom „Sedmica solidarnosti, Bihać Srebrenici 2015.“, putem  koje se prikupljaju osnovne životne namirnice s ciljem olakšavanja mjeseca Ramazana i nastupajućeg Bajrama narodu Podrinja.

Članovi Planinarskog društva „Horizont“ iz Bihaća na ovu ideju došli su, jer svake godine učestvuju u „Maršu mira – put slobode“ do Srebrenice, te su upoznali brojne Srebreničane, koji su prošli nezapamćena stradanja u proteklom ratu, a danas žive u jako teškoj egzistencijalnoj situaciji. Na ovaj način, ovo društvo, želi im pokazati da misle na njih tokom cijele godine, a ne samo 11. jula. Akcija je počela u petak 19. juna i traje do sutra, kada će se konvojem krenuti put Srebrenice, kako bi se prikupljena pomoć podijelila onima kojima je najpotrebnija.

„Mi to zovemo obično ‘Sedmica solidarnosti Bihać – Srebrenici’, međutim ona uključuje sva ta naselja, mjesta i gradove u Podrinju, gdje žive Bošnjaci, gdje ljudi dočekuju Ramazan i Bajram, znači to su Bratunac, Vlasenica, Zvornik i naravno Srebrenica. Otprilike imamo blizu 150 paketa što je novčane vrijednosti između 23.000 i 25.000 KM, kad sve sumiramo znaćemo tačno otprilike o koliko se pomoći radi“, kazao nam je Elvir Muslić, predsjednik Planinarskog društva „Horizont“ Bihać.

U provođenju akcije i prikupljanju pomoći, podršku im je pružio Medžlis Islamske zajednice Bihać i svi ovdašnji džemati, a svi oni koji do sada nisu uspjeli na taj način da se uključe u akciju, svoje priloge volonterima „Horizonta“ mogu predati u Kulturnom centru do kraja akcije u terminu od 18.00 do 23.00 sata. Nadamo se da će se svi oni koji su u mogućnosti uključiti u ovu akciju, koja je zaista vrijedna pažnje.

 /rtvusk.ba