Husnija Abdić novi predsjednik privremenog Nadzornog odbora Direkcije za ceste USK

rtvusk.ba

Vlada USK danas je održala svoju redovnu 78. sjednicu. Podržane su izmjene određenih zakonskih propisa, usvojene odluke i mišljenja, podržani izvještaji o radu kantonalnih ustanova. U okviru kadrovskih pitanja razješeno je nekoliko članova školskih odbora te imenovan  novi predsjednik privremenog NO Direkcije za ceste. Današnjom sjednicom predsjedavao je ministar poljoprivrede Dragan Polimanac.

Vlada Kantona  predložiće Skupštini da podrži izmjene Kantonalnog zakona  o porezima na   imovinu, nasljeđe i poklon. Nakon što su ga ministri danas prihvatili, u skupštinsku proceduru upućen je u formi nacrta.

„Poreska uprava primjetila je određene propuste i manjakovosti  u  njegovoj implementaciji   zbog  čega je Ministarstvo finansija bilo u obavezi da reaguje“, kazala je ministrica Zlatka Šepić.

Iako je u toku konkursna procedura za imenovanje  stalne  upravljačke strukture u Direkciji za ceste, u Vladi su odlučili  razriješiti predsjednika privremnog NO Direkcije te imenovati novog.Tačnije, dosadašnji  predsjednik Adnan Pozderac podnio je ostavku. Umjesto njega  ovu funkciju će obnašatiHusnija Abdić koji bi u što kraće roku trebao sazvati sjednicu na kojoj bi se trebao donijeti Program rada ustanove na čije se usvajanje čeka od početka godine.

Na dnevnom redu sjednice našli su se i izvještaji  o radu javnih  apoteka u Ključu i Sanskom Mostu. Uzimajući u obzir u kakvim se  uslovima radilo, direktor ključke apoteke je   zadovoljan  kako je okončana godina. Iako je ostvarena minimalna dobit,u prilikama kada ovu općinu svakodnevno napušta stanovništvo i pada privredna aktivnost, ostvareni rezultati  su  više  nego dobri. S tim se složio i ministar zdravstva, koji je iznio podatak  da je tokom 2015. i 2016. godine USK  napustilo 16.000 stanovnika. U ovakoj situaciji, apotekama, ali i ostalim zdravstvenim  ustanovama,  i ubuduće  sve će teže poslovati. Vlada je danas također odobrila sredstva za   ovogodišnju  45. po redu  Una regatu.Također u toku  je donošenje niz podzakonskih akata nakon što je usvojen Kantonalni zakon o turizmu, a koji bi u značajnoj mjeri trebali unaprijediti  stanje u ovoj oblasti.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...