Prevashodni zadatak službi za zapošljavanje u Federaciji BiH bi trebalo da bude posredovanje u zapošljavanju, pružanje maksimalne pomoći nezaposlenima da se zaposle. Ipak, nije mali broj nezaposlenih u Federaciji koji smatraju kako službe za zapošljavanje više predstavljaju institucije za uhljebljavanje kadrova, puko evidentiranje nezaposlenih, nego mjesta na kojima se posreduje između poslodavaca i nezaposlenih.

Zbog svega smo u službama za zapošljavanje upitali jesu li oni posrednici u zapošljavanju ili evidentičari nezaposlenih.

“Služba spaja poslodavca sa nezaposlenom osobom”

– Primarna djelatnost svih kantonalnih službi za zapošljavanje jeste posredovanje u zapošljavanju. Posredovanje je postupak, narodnim jezikom rečeno, u kojem služba za zapošljavanje “spaja” poslodavca sa nezaposlenom osobom odgovarajućih kvalifikacija za traženo / upražnjeno radno mjesto.

Procedura se odvija tako što poslodavac kada ima potrebu za radnikom, podnese zahtjev za posredovanje općinskom birou u matičnoj općini u kojoj je djelatnost registrovana, te savjetodavac ili šef datog biroa postupa po zahtjevu, odnosno najjednostavnije rečeno provjerava evidenciju i upućuje kandidata poslodavcu – kaže Amela Makul, stručni saradnik za informisanje Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, i dodaje:

– Sam postupak posredovanja provodi radnik u općinskom birou, čije radno mjesto nosi naziv savjetodavac, ali u opisu poslova i šefa biroa stoji posredovanje, tako da ili jedan ili drugi provode postupak.

Evidentičari obavljaju administrativne poslove u šalter salama, poput prijave, odjave, izdavanja uvjerenja i slično i oni ne realizuju posredovanja.

Služba je ustanova čija primarna djelatnost jeste posredovanje, ali sam postupak provodi radnik u čijem opisu poslova jeste posredovanje.

U TK posredstvom biroa zaposleno 1.825 osoba

S obzirom na to da se nazivaju posrednicima u zapošljavanju, upitali smo koliko nezaposlenih je našlo posao u proteklih godinu dana njihovim posredovanjem.

– Trenutno Služba posjeduje statističke izvještaje zaključno sa 31.8.2022. godine, te u proteklih osam mjeseci posredovali smo, na osnovu zahtjeva za posredovanje, za 1.825 osoba – kazala nam je Makul.

U Službi za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona su nam kazali kako i oni posreduju u zapošljavanju.

– Služba za zapošljavanje ZDK putem svojih općinskih biroa rada na zahtjev poslodavaca posreduje u zapošljavanju. Posredovanje u zapošljavanju obuhvata sve radnje i mjere poduzete u skladu sa Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, u svrhu povezivanja nezaposlene osobe koja traži zaposlenje, kao i zaposlene osobe koja traži promjenu u zaposlenju, s poslodavcem kojem je potreban zaposlenik radi zasnivanja radnog odnosa, odnosno, sklapanja ugovora o radu.

Ovaj proces poslodavcima omogućava da na jednostavan i efikasan način kvalifikovanim radnicima popune slobodna radna mjesta. Potrebno je da samo svoje zahtjeve dostave općinskim biroima rada putem obrasca E4, koji se nalazi na web stranici Službe, čime proces posredovanja zvanično započinje – objašnjavaju.

Kažu da su u proteklih devet mjeseci posredovali u zapošljavanju za blizu 2.800 osoba.

– U periodu od 01.1.2022. godine pa do 30.9.2022. godine posredovanjem je zaposleno 2.758 osoba – naveli su.

“Rekli su mi da nisu socijalna ustanova”

Iz Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo smo ostali uskraćeni za odgovore.

– Godinama sam na evidenciji nezaposlenih u Sarajevu. Zapravo, više od 15 godina i mislite li da to znaju ovi u Službi za zapošljavanje Općine Novi Grad? Nije ih briga. Važno je da oni imaju posao. I kada im kažete da vam pomognu, kažu: “Nije ti ovo socijalna ustanova”. Sramota je to. Nikada nisam pozvana njihovim posredstvom na razgovor za posao, a imam fakultet – ispričala nam je ogorčena Sarajka.

U Kantonu Sarajevo je blizu 58.000 nezaposlenih.

(faktor.ba)