Incijativa u GV Bihać: Skinuti zabranu odstrela kormorana radi zaštite riblje populacije na rijeci Uni

abc.ba
Na jučerašnjoj posljednjoj Gradskog vijeća Bihać od strane vijećnika Adisa Šušnjara predložena je incijativa u kojoj se traži da grad Bihać prema Parlamentu FBiH i nadležnom ministarstvu zahtjeva ukidanje zabrane odstrela kormorana kako bi se pokušao sačuvati riblji fond u rijeci Uni.

Naime, invazija kormorana u najosjetljivijoj fazi razvoja ribe – u zimskom periodu, kada je i vrijeme mrijesta i vrijeme lovostaja salmonidnih vrsta jedan je od uzročnika pada ribljeg fonda u rijeci Uni. Kormorani se nalaze na „crvenoj listi“ u našoj zemlji, što znači da su zaštićeni i ne smije se vršiti odstrel istih. Stoga su sve evropske zemlje skinule zabranu odstrela kormorana izuzev Srbije i Bosne i Hercegovine.

Preporuka Vijećnika Šušnjara jeste da Prijedlog riješenja Gradsko vijeće i Grad Bihać radi očuvanja ribljeg fonda u rijeci Uni trebaju podnijeti inicijativu nadležnim institucijama ( Parlamentu F BiH-a, nadležnom ministarstvu) da se skine zabrana odstrela ovih grabljivica kako bi se spriječila devastacija riblje populacije u rijeci Uni.

Ribolovna udruženja na području sliva rijeke Une opravdanje za ovu inicijativu nalaze i u činjenici da kormorani nemaju prirodnog neprijatelja, te u zimskim mjesecima kormorani se mogu uočiti kako u ogromnim jatima izlovljavaju ribu u rijeci Uni!

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...