Inspektori rada u Bihaću otkrili 102 radnika na crno

avaz

Multidisciplinarni timovi Federalne uprave za inspekcijske poslove su tokom inspekcijskih kontrola u posljednjih pet mjeseci u Federaciji zatekli 285 radnika nacrno, a do kraja godine vršit će nadzore kod onih subjekata koji su u kratkom periodu prijavljivali i odjavljivali zaposlene.

Bez ugovora

U USK je u oblasti rada i radnih odnosa obavljena 881 kontrola tokom koje su 102 osobe zatečene bez ugovora o radu. – U vrijeme pojačanog inspekcijskog nadzora zajedno s federalnim tržišnim inspektorima izdali smo 251 rješenje, 161 prekršajni nalog te prekršajne naloge u iznosu od 161.700,00 KM. Angažirali smo četiri kantonalna inspektora za rad i radne odnose te jedan broj tržišnih. Nakon provedenog inspekcijskog nadzora, poslodavci su prijavili čak 83 posto zaposlenika – kaže Sena Družić, glavna kantonalna inspektorica za rad.

Kantonalni inspektori su u prvih šest mjeseci ove godine kontinuirano provodili pojačani inspekcijski nadzor rada u vrijeme praznika i noćnog rada u ugostiteljskim objektima. Veliki broj subjekata počinio je prekršaje. – Mi smo se odlučili da primjenjujemo Zakon o prekršajima po kojem ćemo po prvom prekršaju, a doista je ogroman broj subjekata koji su već imali prvi prekršaj, izdavati prekršajni nalog u iznosu od 3.000 KM za fizička i pravna lica. Odlučili smo se da idemo sa zahtjevom za pokretanje prekršajnog postupka pred sudom – objašnjava Družić.

Prekršajni nalog Sud, stoga, može izreći znatno veći novčani iznos. Budući da oblast izdavanja fiskalnih računa u ugostiteljstvu nije zadovoljavajuća, a prema Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti prekršajni nalozi iznose samo simboličnih 150 KM, inspektori primjenjuju Zakon o fiskalnim sistemima, u skladu s kojim su prekršajni nalozi od tri do tri i po hiljade KM.

Poziv građanima

Glavna inspektorica za rad Sena Družić pozvala je građane da iskoriste svoje građansko pravo i od ugostitelja, trgovaca i obrtnika zahtijevaju da im izdaju fiskalni račun. Zakonodavni i pravni okvir inspekcija, kako je rečeno, poboljšat će Akcioni plan za borbu protiv sive ekonomije, čije se usvajanje očekuje u narednom periodu.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...